Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Λαγάνα - Pide


10
0


Μερίδες: 2 ψωμιά
Χρόνος ετοιμασίας: 130 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
Γίνεται πιο αφράτο από την κλασική λαγάνα.

Αυτή τη συνταγή τη βρήκα σε αγγλικό βιβλίο ως Pide, ένα τούρκικο ψωμί που τσιμπολογάνε στο Ραμαζάνι την ώρα που σημαίνει ηλιοβασίλεμα για να κόψουν λίγο την όρεξη -νηστικοί όλη μέρα-  πριν το δείπνο. Μόλις τη δοκίμασε ο Μάκης αναφώνησε "αυτό είναι λαγάνα!" Α, δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Οπότε, μιας και έρχεται Σαρακοστή, είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Ετικέτες:ψωμί, σαρακοστή, καθαρά δευτέρα, λαγάνα, pide, τούρκικο, παραδοσιακό, σουσάμι, αλεύρι, σαρακοστιανά Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • Ένα φακελάκι μαγιά στιγμής σε σκόνη (η συνταγή έλεγε δύο κουταλιές, εγώ το ήθελα όμως αφράτο...)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 325 ml νερό (όχι κρύο)
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρού σίτου
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • άλειμμα αυγού με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή και τα δύο.
  1. Βάλτε μαγιά και ζάχαρη σε 125 ml νερό σε ένα μπωλ. Αφήστε για 5 λεπτά και μετά ανακατέψτε για να διαλυθεί η μαγιά
  2. Ανακατέψτε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίξτε εκεί το μίγμα της μαγιάς με το νερό και το λάδι.
  3. Ανακατέψτε με το αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο νερό για να γίνει σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη.
  4. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε για 15΄, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική, ελαφριά και μαλακή.
  5. Βάλτε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο πορσελάνινο ή γυάλινο μπωλ, σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και βάλτε το κάπου μακριά από ρεύματα για 1 1/2 ώρα, μέχρι να γίνει διπλάσια.
  6. Πατήστε με τη γροθιά σας στο κέντρο να φύγει ο αέρας και αφήστε το ζυμάρι 10΄ να ξεκουραστεί. Με τον πλάστη κάντε δύο κυκλικά ψωμιά διαμέτρου περ. 25 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Καλύψτε πάλι με πετσέτα και αφήστε το 20΄.
  7. Με την ανάποδη του μαχαιριού χαράξτε γραμμές σταυρωτά (φωτογραφία) και αλείψτε τα με το άλειμμα του αυγού.
  8. Σκορπίστε το σουσάμι ή/και τον παπαρουνόσπορο επάνω στα ψωμιά και ψήστε τα σε λαδωμένο ταψί σε πρποθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου ολεπτά στους 220 βαθμούς.
  9. Αμέσως μόλις τα βγάλετε τυλίξτε τα με πετσέτα για να μην ξεραθεί η κρούστα.

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2012-10-07 07:31:04
Ευχαριστώ lidel μου έφτιαξες τη μέρα! Αφρομή τπο σχόλιό σου για να την ξαναδοκιμάσω, έχω καιρό να το κάνω!
User Photo lidel lidel
2012-10-06 14:20:54
Η συνταγούλα σου είναι πραγματικά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Έχω φτιάξει ψωμάκια και ψωμάκια αλλά αυτό δεν ξέρω τι το κάνει ξεχωριστό, αλλά δε μου έχει αποτύχει ποτέ και το έκανα αρκετές φορές. Σα λαγάνα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα(λεπτό εννοώ) αλλά σαν ψωμί στο ταψί, έγινε η κλασική μου συνταγή :) . Σ' ευχαριστώ
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2011-03-05 17:50:09
α! Συγνώμη αλλά δεν το πιασα στην αρχή - ... δλδ βρέχουμε ουσιαστικά το ψωμί :-)
User Photo κλαρα κλαρα
2011-03-05 15:49:14
βρεχεις τα χερακια,περνας το ζυμαρακι,μετα σκουπιζεσε και πασπαλιζεις το σουσαμακι....τοσο απλο!καλη επιτυχια σε οσους το επιχειρησουν:)))
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2011-03-05 14:29:42
Ω! ευχαριστώ, είναι τόσο απλό. Τότε όμως δεν κολλάνε τα σουσάμια στα χέρια;
User Photo κλαρα κλαρα
2011-03-05 14:10:48
κολανε και χωρις λαδακι,αρκει να βρεξουμε τα χερια μας με λιγο νερακι..
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2011-03-05 11:06:10
Σωστά! Αν θέλουμε να είναι νηστίσιμη, αλείφουμε με λίγο λαδάκι για να κολλήσουν τα σουσάμια!
User Photo ΝΤΙΜΗ ΝΤΙΜΗ
2011-03-05 10:44:17
Ωραία εκδοχή λαγάνας αλλά χωρίς την επάλειψη με το αυγό.Σίγουρα θα δοκιμαστεί,για να δούμε αν έχει δίκιο ο Μάκης............

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.