Αυτή τη συνταγή τη βρήκα σε αγγλικό βιβλίο ως Pide, ένα τούρκικο ψωμί που τσιμπολογάνε στο Ραμαζάνι την ώρα που σημαίνει ηλιοβασίλεμα για να κόψουν λίγο την όρεξη -νηστικοί όλη μέρα- πριν το δείπνο. Μόλις τη δοκίμασε ο Μάκης αναφώνησε "αυτό είναι λαγάνα!" Α, δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Οπότε, μιας και έρχεται Σαρακοστή, είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Ένα φακελάκι μαγιά στιγμής σε σκόνη (η συνταγή έλεγε δύο κουταλιές, εγώ το ήθελα όμως αφράτο...)
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
325 ml νερό (όχι κρύο)
1/2 κιλό αλεύρι σκληρού σίτου
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι
άλειμμα αυγού με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
2 κουτ. σούπας σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή και τα δύο.
Βάλτε μαγιά και ζάχαρη σε 125 ml νερό σε ένα μπωλ. Αφήστε για 5 λεπτά και μετά ανακατέψτε για να διαλυθεί η μαγιά
Ανακατέψτε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίξτε εκεί το μίγμα της μαγιάς με το νερό και το λάδι.
Ανακατέψτε με το αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο νερό για να γίνει σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε για 15΄, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική, ελαφριά και μαλακή.
Βάλτε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο πορσελάνινο ή γυάλινο μπωλ, σκεπάστε το με καθαρή πετσέτα και βάλτε το κάπου μακριά από ρεύματα για 1 1/2 ώρα, μέχρι να γίνει διπλάσια.
Πατήστε με τη γροθιά σας στο κέντρο να φύγει ο αέρας και αφήστε το ζυμάρι 10΄ να ξεκουραστεί. Με τον πλάστη κάντε δύο κυκλικά ψωμιά διαμέτρου περ. 25 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Καλύψτε πάλι με πετσέτα και αφήστε το 20΄.
Με την ανάποδη του μαχαιριού χαράξτε γραμμές σταυρωτά (φωτογραφία) και αλείψτε τα με το άλειμμα του αυγού.
Σκορπίστε το σουσάμι ή/και τον παπαρουνόσπορο επάνω στα ψωμιά και ψήστε τα σε λαδωμένο ταψί σε πρποθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου ολεπτά στους 220 βαθμούς.
Αμέσως μόλις τα βγάλετε τυλίξτε τα με πετσέτα για να μην ξεραθεί η κρούστα.
2012-10-06 14:20:54
Η συνταγούλα σου είναι πραγματικά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Έχω φτιάξει ψωμάκια και ψωμάκια αλλά αυτό δεν ξέρω τι το κάνει ξεχωριστό, αλλά δε μου έχει αποτύχει ποτέ και το έκανα αρκετές φορές. Σα λαγάνα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα(λεπτό εννοώ) αλλά σαν ψωμί στο ταψί, έγινε η κλασική μου συνταγή :) . Σ' ευχαριστώ
2011-03-05 15:49:14
βρεχεις τα χερακια,περνας το ζυμαρακι,μετα σκουπιζεσε και πασπαλιζεις το σουσαμακι....τοσο απλο!καλη επιτυχια σε οσους το επιχειρησουν:)))
2012-10-07 07:31:04
Ευχαριστώ lidel μου έφτιαξες τη μέρα! Αφρομή τπο σχόλιό σου για να την ξαναδοκιμάσω, έχω καιρό να το κάνω!
2012-10-06 14:20:54
Η συνταγούλα σου είναι πραγματικά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ! Έχω φτιάξει ψωμάκια και ψωμάκια αλλά αυτό δεν ξέρω τι το κάνει ξεχωριστό, αλλά δε μου έχει αποτύχει ποτέ και το έκανα αρκετές φορές. Σα λαγάνα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα(λεπτό εννοώ) αλλά σαν ψωμί στο ταψί, έγινε η κλασική μου συνταγή :) . Σ' ευχαριστώ
2011-03-05 17:50:09
α! Συγνώμη αλλά δεν το πιασα στην αρχή - ... δλδ βρέχουμε ουσιαστικά το ψωμί :-)
2011-03-05 15:49:14
βρεχεις τα χερακια,περνας το ζυμαρακι,μετα σκουπιζεσε και πασπαλιζεις το σουσαμακι....τοσο απλο!καλη επιτυχια σε οσους το επιχειρησουν:)))
2011-03-05 14:29:42
Ω! ευχαριστώ, είναι τόσο απλό. Τότε όμως δεν κολλάνε τα σουσάμια στα χέρια;
2011-03-05 14:10:48
κολανε και χωρις λαδακι,αρκει να βρεξουμε τα χερια μας με λιγο νερακι..
2011-03-05 11:06:10
Σωστά! Αν θέλουμε να είναι νηστίσιμη, αλείφουμε με λίγο λαδάκι για να κολλήσουν τα σουσάμια!
2011-03-05 10:44:17
Ωραία εκδοχή λαγάνας αλλά χωρίς την επάλειψη με το αυγό.Σίγουρα θα δοκιμαστεί,για να δούμε αν έχει δίκιο ο Μάκης............