Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κρουασάν σοκολάτας


13
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula

Η πιο γλυκιά αμαρτία που μας ταξιδεύει στον ονειρικό κόσμο της απόλαυσης και του πειρασμού…

 

Σύμβολο νοστιμιάς η σοκολάτα για περισσότερο από τρεις αιώνες και ταυτόχρονα κατεξοχήν ένδειξη λαίμαργου πάθους, σήμερα είναι το πιο <<ποινικοποιημένο>> προϊόν διατροφής εξαιτίας του φόβου της χοληστερόλης και των κιλών. Κάνει κακό στο δέρμα, είναι μια θερμιδική βόμβα και είναι δύσπεπτη. Όλες αυτές οι κατηγορίες βαραίνουν τον κατά τ’ άλλα γλυκό πειρασμό που αναστατώνει ευχάριστα τον ουρανίσκο μας. Η κατανάλωσή της αυξάνεται ραγδαία και είναι σχεδόν αδύνατον να αντισταθεί κανείς στη γλυκιά αυτή αμαρτία.

Εντούτοις πρόσφατα έχουν φτάσει και καλές ειδήσεις από τον επιστημονικό κόσμο. Η σοκολάτα εντέλει δεν κάνει και τόσο κακό. Αντίθετα κατά περίπτωση κάνει και καλό… Για παράδειγμα είναι ένα καταπληκτικό αντικαταθλιπτικό, δίνει ευφορία και  καταπολεμεί το άγχος. Χάρη στην παρουσία πολύτιμων μεταλλικών αλάτων αντιμετωπίζει δραστικά την κόπωση και τη νευρικότητα και επιπλέον είναι αφροδισιακό, πράγμα βέβαια που δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, αλλά ακούγεται και διανθίζει το μύθο της εδώ και αιώνες.

Με λίγα λόγια τα χαρίσματα της σοκολάτας είναι τόσα που αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματά της. Επιπλέον από κάποιες έρευνες προκύπτει ένα πολύ σημαντικό γεγονός: το βάρος των σοκολατοφάγων δεν υπερβαίνει καθόλου το φυσιολογικό και η διάρκεια ζωής τους δεν είναι πιο χαμηλή από το μέσο όρο.

Αφού παρηγορηθήκαμε μ αυτά τα στοιχεία τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στην ανακάλυψη των χιλίων απολαύσεων της θεϊκής αυτής τροφής με την ψυχή μας ανακουφισμένη. Στο μεταξύ πρέπει να πούμε πως εμείς οι Έλληνες ήμασταν ανέκαθεν μέτριοι καταναλωτές της σοκολάτας. Οι στατιστικές μας αναφέρουν πως δεν τρώμε ούτε 2 κιλά ανά άτομο, έναντι των 10 κιλών των Ελβετών, των 7 ½ των Άγγλων, και των 7 των Γερμανών. Και ας μη μιλήσουμε για τους Αμερικανούς που είναι οι πιο φανατικοί λάτρεις. Στην Αμερική γεννήθηκε το πρώτο χαρτί που είναι αρωματισμένο με κακάο. Επιπλέον κάθε χρόνο γίνεται εκεί ένας διαγωνισμός γλυπτών από σοκολάτα στον οποίο παρουσιάζονται απίστευτα έργα. Και πάλι στην Αμερική γεννήθηκε ο όρος << chocoholic>> που σημαίνει <<σοκολατοεξαρτημένος.

Μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής ο δυτικός κόσμος δεν γνώριζε αυτό το θαύμα που ήταν αποτέλεσμα της επεξεργασίας των καρπών ενός δέντρου του Ισημερινού. Ο Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους σπόρους του κακάου, τους οποίους οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν ως νομίσματα. Δεν έδωσε όμως σημασία και άφησε τον διάδοχό του Κορτέζ και τους Κονκιστανδόρες να ανακαλύψουν εκείνους τους πολύτιμους καρπούς οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση ήταν δώρο του θεού των Αζτέκων Κουετζακόλτ στους ανθρώπους. Ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα, έπινε τριάντα φλιτζάνια τη μέρα από το ρόφημα εκείνο, το οποίο του έδενε δύναμη και εξαιρετικές σεξουαλικές ικανότητες. Ήταν πικρό με μπαχαρικά και δεν άρεσε στους Ευρωπαίους επειδή ήταν παχύρρευστο. Χρειάστηκε η ζάχαρη και καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα για να βγει νικηφόρα η σοκολάτα στην Ισπανία στην αρχή και στη συνέχεια σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Σκέτος θρίαμβος!. Η Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα ξετρελάθηκε μ αυτή την ηδονική ουσία εξαιτίας του καφέ χρώματος και της εξωτικής της προέλευσης και έγινε αντικείμενο κριτικών και υποψιών. Είχαν φτάσει να λένε πως ήταν εργαλείο του διαβόλου.

Στην πραγματικότητα ήταν τόσο νόστιμη και τόσο μεθυστική, που πολλοί είχαν παρασυρθεί από τη μαγεία της. Ακόμη και καρδινάλιοι και θεολόγοι είχαν πέσει θύματα του αβυσσαλέου πάθους, ενώ οι κυρίες έβαζαν να τους σερβίρουν σοκολάτα όταν τελείωνε η λειτουργία, αλλά συχνά δεν άντεχαν και έπιναν πριν πάνε εκεί, χωρίς να τηρούν έτσι τους κανόνες της νηστείας. Δημιουργήθηκε ολόκληρη θεολογική διαμάχη για να γίνει τελικά αποδεκτή η σοκολάτα στο ιερό του ναού και να μην απαγορεύεται τις μέρες της νηστείας.

Με λίγα λόγια η μαγεία της σοκολάτας είναι τέτοια που λέξεις όπως έκσταση, αμαρτία, πάθος, τρέλα, δεν είναι υπερβολικές στην περίπτωσή της. Το δέντρο του κακάου αναπτύσσεται στις περιοχές του ισημερινού. Καλλιεργείται κυρίως στη Λατινική Αμερική, στην Ινδονησία, στην Καραϊβική και στην Αφρική. Η επιλογή, οι δόσεις και η συνταγή είναι τα μεγάλα μυστικά του. Συνήθως αναμειγνύονται διαφορετικά είδη κακάου, λαμβάνοντας υπόψη πως οι Αφρικανοί δίνουν έμφαση στη σφιχτή μάζα ενώ οι Νοτιαμερικανοί στο άρωμα. Η ζύμη του κακάου ενώνεται με το βούτυρο του κακάου, με ζάχαρη, βανίλια και άλλα υλικά, όπως γάλα σε σκόνη, φουντούκια, αμύγδαλα, κ.ά, ανάλογα με το είδος σοκολάτας που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Οδηγίες συντήρησης

Η σοκολάτα δεν θέλει υγρασία και αλλαγές στη θερμοκρασία. Μην τη βάζετε στο ψυγείο και φυσικά ούτε στην κατάψυξη, αλλά να την φυλάτε σε μέρος όσο το δυνατόν πιο δροσερό, μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί. Αν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό τυλίξτε το μεταλλικό κουτί με ένα πανί και βάλτε το στο ψυγείο. Μην ανησυχείτε αν σχηματιστεί στην επιφάνεια μια άσπρη στρώση. Είναι το βούτυρο του κακάου που εξέρχεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χαλάει η ποιότητα της σοκολάτας ούτε φυσικά και η γεύση της.  Απολαύστε την άφοβα  χωρίς τύψεις και ενοχές αλλά πάντα με σύνεση και μέτρο για να διατηρήσετε τη γραμμή σας και τη ζυγαριά σας σε επιθυμητά νούμερα.

Ετικέτες:Γλυκό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλό αλεύρι δυνατό
70 γραμμάρια νωπή μαγιά
1/3 κουταλάκι αλάτι
5 αυγά
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι
150 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για τη γέμιση χρειαζόμαστε:

12 κουταλιές της σούπας μερέντα ή 12 κουταλάκια σταγόνες κουβερτούρας ή σοκολάτας γάλακτος.

Χτυπάμε τ ασπράδια μαρέγκα μαζί με το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι και χτυπάμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα και τέλος το αλεύρι και τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε γυρίζοντας με τα χέρια μας τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
Την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και στη συνέχεια πλάθουμε τα κρουασάν.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης και τ ανοίγουμε σε τρίγωνα.
Στη μεγάλη πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε μια κουταλιά μερέντα ή ένα κουταλάκι σταγόνες σοκολάτας.
Διπλώνουμε τα κρουασάν και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τ αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν λίγο ακόμα, τ αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 15 περίπου λεπτά.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα και τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-10-19 11:55:22
Καλημέρα Τούλα! Βάλε λιγότερη και πες μου πως έγιναν και αν γίνουν καλά θα διορθώσω και τη συνταγή. Εμένα πάντως μια χαρά ψήθηκαν. Βέβαια το ποτήρι που χρησιμοποίησα ήταν μεγαλούτσικο και μου πήρε περισσότερο αλεύρι. Περιμένω τις εντυπώσεις σου. Καλή επιτυχία!!!
User Photo Toula74 Toula74
2011-10-19 11:31:58
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση sokolatoula ! Ρώτησα το πρωί την πεθερά μου, αλλά και την μητέρα μιας φίλης που έτυχε να΄ρθει στο σπίτι της φίλης μου, την ώρα που πίναμε καφέ. Τόσο η πεθερά μου, όσο και η μητέρα της φίλης μου, είπαν πως όντως τα 70 γραμμάρια για ένα κιλό αλεύρι είναι πολλά και πιθανών να μην μου ψηθούν καλά, εσωτερικά τα κρουασάν. Οπότε λέω κι εγώ να πειραματιστώ λίγο και ν΄ακολουθήσω πρώτα την συμβουλή των "μεγαλύτερων" σ΄εμπειρία, αλλά θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή με τα 70 γραμμάρια μαγιάς γιατί μ΄αρέσει πολύ η γεύση της μαγιάς. Θα σας ενημερώσω για τ΄αποτελέσματα, χα, χα, χα, χα ! ;)
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-10-18 21:51:31
Julpan σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Τούλα εγώ έβαλα ακριβώς 70 γραμμάρια μαγιά. Έφτιαξα πρώτη φορά τη συνταγή και την έκανα λίγο πειραματικά. Αυτοσχεδίασα. Το αποτέλεσμα ήταν καλό γι αυτό και την ανέβασα. Δοκίμασέ τη αν θέλεις και με λιγότερη μαγιά. Ίσως αργήσουν λίγο παραπάνω να φουσκώσουν. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι, ανάλογα με το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσεις.
User Photo Toula74 Toula74
2011-10-18 20:35:33
sokolatoula, η ποσότητα της μαγιάς που γράφεις είναι σίγουρη; Τόσο ακριβώς έβαλες κι εσύ; Ρωτάω γιατί μου φάνηκε πολύ και πάνω στους κύβους μαγιάς (των 42 γραμμαρίων) που έχω εγώ, γράφει πως ένας κύβος είναι για ένα κιλό αλεύρι. Με τις υπέροχες συνταγές σου μου άνοιξες την όρεξη για την ζαχαροπλαστική κι έψαχνα εδώ και πολύ καιρό μια εύκολη συνταγή για κρουασάν, αφού η μικρή μου τα λατρεύει. Μόλις μου διευκρινήσεις το θέμα με την μαγιά, θα δοκιμάσω αμέσως την συνταγή σου ! ;)
User Photo julypan julypan
2011-10-18 16:38:38
sokolatoula μου προσπαθούμε να περιορίσουμε λίγο τα γλυκά από την διατροφή μας αλλά με τις συνταγές που ανεβάζεις δεν πιστέυω ότι θα τα καταφέρουμε.Καθημερινά λέω πως δεν θα ανοίξω computer και τελικά υποχωρώ,το cooktherapy είναι μεγάλος πειρασμός μάλλον καλύτερα είναι εθισμός.Θα δοκιμάσω τα κρουασανάκια σου.Για τώρα πάρε 5 σκουφάκια σαν προκαταβολή.Ευτυχώς που σε έχω φίλη και βλέπω τις συνταγές σου μόλις τις ανεβάσεις.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.