Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κρουασάν


11
0


Μερίδες: 20-30
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo mariana mariana
Αφράτα κρουσανάκια για αλμυρή ή γλυκιά γέμιση
Ετικέτες:αλμυρό, γλυκό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πρωινά - Γρήγορα γεύματα / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσο πάρει επιπλέον αργότερα στο ζύμωμα όσο να μην κολλάει στα χέρια
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 200 γρ. γάλα
  • Κρόκο αυγού για επάλειψη
  • Ζυγίζουμε 130 γρ. από τα 500 γρ. αλεύρι, ρίχνουμε την μαγιά μας και το 1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα ανακατώνουμε και φτιάχνουμε έναν χυλό που αφήνουμε 15-20 λεπτά για να πιάσουμε το προζύμι μας
  • Ανακατώνουμε στο μίγμα του προζυμιού το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο σε κομματάκια και ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας τα 200 γρ. γάλα σιγά-σιγά και προσθέτουμε ζυμώνοντας όσο αλεύρι χρειαστεί ακόμη για να γίνει μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια (το ζύμωμα μπορεί να γίνει και σε μίξερ).
  • Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει και να ξεκουραστεί για 1/2 με 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα.
  • Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγουμε σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ λεπτό και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια όπως της πίτσας.
  • Διπλώνουμε τα τρίγωνα της ζύμης όχι πολύ σφικτά από την φαρδιά πλευρά καταλήγοντας στην άκρη και τα βάζουμε στο ταψί του φούρνου χωρίς να το λαδώσουμε. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα της ζύμης.
  • Αφήνουμε άλλα 15 λεπτά να ξεκουραστούν και αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού (αραιωμένο με λίγες σταγόνες νερό).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 220° - αντιστάσεις πάνω-κάτω) μέχρι να ροδίσουν.

- Βγαίνουν 20 - 30 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα πλάθουμε.

- Γεμίζουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας με γλυκιά γέμιση (πραλίνα, μαρμελάδα κλπ.) είτε αλμυρή (κασέρι, ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον κλπ).

- Διατηρούνται και στην κατάψυξη

                                        Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.