Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κούπες


6
0


Μερίδες: πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Η Κούπα στην Κύπρο, δεν έχει να κάνει με το φλιτζάνι!!

 

Είναι ένα απίθανο καλούδι που ακόμα και σήμερα σε μερικούς μαχαλάδες, γυρνάνε καροτσάκια με κάποιους ρομαντικούς τις Κυριακές που πουλάνε «Κούπες».

 

Το αστείο στην Κύπρο, είναι ότι κανείς δεν αναγνωρίζει τη λέξη κούπα ως το φλιτζάνι...

 

«Κούπα» ονομάζεται το φαγώσιμο που πιο κάτω περιγράφω, ενώ εάν πούμε λίγο πιο βαρύ το «Π» σαν να ήταν διπλό.. τότε γίνεται κούΠΠα και είναι η «Σουπιέρα»..

Οπότε, εάν ταξιδεύετε στην Κύπρο, σιγουρευτείτε πια «Κούπα» εννοείτε… (για να μην σας δίνουν λάθος πράγματα LOL ).

 

Οι «κούπες» είναι ένα πολύ συνηθισμένο έδεσμα που τρώγεται σαν ορεκτικό, σαν μεζές αλλά και εκτός τραπεζιού στο δρόμο. Τώρα τις βρίσκει κανείς και στους φούρνους.

 

«Κούπες» με παραλλαγές φτιάχνουν οι Τούρκοι, ο Λίβανος και οι Κούρδοι.

 

Ίσως την πρώτη φορά δεν σας πετύχει, ίσως η ζύμη μόλις ψηθεί να σκάει γιατί θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο νερό όταν το πλάθετε. Απλά θέλει υπομονή, γι αυτό ίσως την πρώτη φορά που θα το επιχειρήσετε θα ήταν καλύτερα να κάνετε 1 -2 για να τις δείτε και μετά κολυμπάτε στα βαθιά.

 

Παθούσα!!

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Κρεατικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Ζύμη

 

  • 3 φλ. Πλιγούρι
    (στην Κύπρο, το πλιγούρι είναι 2 ειδών: Το ψιλό που χρησιμοποιείται για πιλάφι, ενώ το λίγο πιο χοντρό για τις Κούπες. Πρέπει να είναι λίγο πιο χοντρό από συνηθισμένο σιμιγδάλι για να πετύχει)
  • 1/2 κ/κι αλάτι
  • 3 φλ. Νερό καυτό
  • Λίγη κανέλα
  • Λϊγο Μοσχοκάρυδο

 

Γέμιση

  • 1/2 κιλό κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο (ανάμεικτο)
  • 3 κρεμμύδια κομμένα όχι πολύ λεπτά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο Μπαχάρι
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγο σουμάκ
  • Αλάτι χοντρό
  • Λίγο κονιάκ (προαιρετικό)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 μπολ με νερό για το βρέξιμο των χεριών για όταν θα πλάθουμε τη ζύμη

Για τη ζύμη

Βάζουμε το πλιγούρι σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το πολύ ζεστό νερό, το λάδι, την κανέλα, το μπαχάρι και το αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε τη φωτιά στο 1 για να διατηρεί τη θερμοκρασία.

 

Αφήνουμε το πλιγούρι να ζεσταίνεται στην κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Αφού μαζέψει όλο το νερό, ζυμώνουμε το πλιγούρι στο μίξερ αργά μέχρι να γίνει ζύμη και να πλάθεται με το χέρι.

Εάν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό ζεστό.

 

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.

 

Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τον κιμά στο ίδιο λάδι.

 

Αφού είναι καλά ζεστό, προσθέτουμε το κονιάκ και ανάβουμε φωτιά εντός του τηγανιού για λίγα λεπτά.

 

Ρίχνουμε ½ φλ. νερό για να σβήσουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

 

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό και το αλάτι.

 

Απομακρύνουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

Μόλις είμαστε έτοιμοι, βρέχουμε τα χέρια μας και παίρνουμε λίγη ζύμη, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, το ζυμώνουμε καλά να μαλακώσει αλλά να πλάθεται καλά.

 

Με το ένα χέρι κρατάμε τη ζύμη και με το δείκτη του άλλου χεριού, ανοίγουμε μία τρύπα στη ζύμη. Την ίδια στιγμή, πιέζουμε τα τοιχώματα να γίνουν πιο λεπτά.

 

Έχουμε δίπλα μας το νερό και το χρησιμοποιούμε βρέχοντας τα χέρια μας για να μπορεί να πλάθεται καλύτερα.

 

Βάζουμε μέσα τη γέμιση και κλείνουμε την τρύπα.

 

Ξαναφτιάχνουμε το εξωτερικό σχήμα του σκευάσματος σε μια μακρόστενη μπάλα, τις άκριες τις κάνουμε λίγο μυτερές.

Δηλαδή το κέντρο θα είναι πιο φουσκωμένο, όπως το σχήμα του αυγού αλλά με τις άκριες μυτερές.

 

Τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι.

 

Πρέπει να ροδίζουν καλά από τη μία πλευρά και μετά τις γυρίζουμε μέχρι να έχουν ένα ομοιόμορφο χρυσό χρώμα.

 

Όταν ψηθούν, τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για ν’ απορροφήσει το λάδι.

 

Σερβίρονται ζεστές με λεμόνι.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-08-11 02:47:00
Ναι μοιάζουν λίγο με τα κιουμπε. Και ναι όντως είναι λίγο μπελάς αλλά αξίζει η προσπάθεια..
User Photo filina filina
2009-08-09 15:36:12
Είναι τα αντίστοιχα κιούμπε των Λιβανέζων? Πολύ νόστιμα, αλλά λίγο μπελαλίδικα.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.