Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κοτόπουλο "Μουσάχαν" από την Παλαιστίνη


10
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo theremina theremina

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Παλαιστίνης.  
Η παραδοσιακή συνταγή θέλει το κοτόπουλο να ψήνετε στο φούρνο πάνω από "ταμπούν", ένα είδος σπιτικού ψωμιού που μοιάζει κάπως με τις δικές μας πίτες για σουβλάκια.  Θα σας γράψω στο τέλος πως γίνεται το κοτόπουλο με "ταμπούν" αλλά για ευκολία προτιμώ να το σερβίρω με ρύζι, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Κοτόπουλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό, τεμαχισμένο (αφαιρείτε τον λαιμό και τον σπόνδυλο), ή 1 κιλό κομμάτια κοτόπουλου (κατά προτίμηση μπούτια)

χυμό από μισό λεμόνι

1/2 κουταλάκι μπαχάρι σε σκόνη

1/2 κουταλάκι κανέλλα σε σκόνη

3 κουταλιές σουμάκ*

1 κουταλάκι αλάτι (ή κατά προτίμηση)

700 γραμμάρια κρεμμύδια, καθαρισμένα και τεμαχισμένα σε τέταρτα

μισή κούπα ελαιόλαδο


Για την συνοδεία:

ρύζι πιλάφι (δείτε την συνταγή μου για Λεβαντίνικο πιλάφι)

ή

6 πίτες - αυτές για σουβλάκια ή Κυπριακές 



*Μία κουταλιά επιπλέον σουμάκ εάν θα ετοιμάστε το κοτόπουλο με τις παραδοσιακές πίτες "ταμπούν".

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

2. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, και ραντίστε το με το χυμό λεμονιού. 

3. Ανακατέψτε τα μπαχαρικά με το αλάτι, και πασπαλίστε τα κομμάτια κοτόπουλου καλά με το μείγμα ώστε να πάει παντού. 

4. Σκορπίστε τα τεμαχισμένα κρεμμύδια ανάμεσα από τα κομμάτια κοτόπουλου, και ρίξτε στο τέλος το ελαιόλαδο από πάνω.

5. Ψήστε το κοτόπουλο περίπου μιάμιση ώρα, γυρνώντας τα κομμάτια κοτόπουλου 1-2 φορές κατά την διάρκεια.  Όταν ροδίσει το κοτόπουλο και από τις δύο μεριές, και έχουν καραμελώσει τα κρεμμύδια, το φαγητό είναι έτοιμο. 
(Εάν σας αρπάξουν τα κρεμμύδια πριν ψηθεί το κοτόπουλο - σημαίνει ότι ο φούρνος σας καίει δυνατά - σπρώξτε τα κάτω από τα κομμάτια κοτόπουλου για να μην σας ξεραθούν.)

6. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πίτες (κατά προτίμηση Κυπριακές ή Αρμένικες πίτες που είναι πιό χοντρές από τις αραβικές πίτες).



Παραδοσιακός τρόπος παρασκευής με πίτες (ταμπούν):

1-3.  Ακολουθήστε τις οδηγίες όπως είναι γραμμένες παραπάνω.

4. Θα ψήστε το κοτόπουλο στο φούρνο χωρίς τα κρεμμύδια, και βάλτε μόνο 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο ταψί. 

5. Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, κόψτε τα κρεμμύδια σε λωρίδες, και τηγανίστε τες στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, και μία κουταλιά σουμάκ επιπλέον, μέχρι να καραμελώσουν. 

6. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, απλώστε τις πίτες σε ένα δεύτερο ευρύχωρο ταψί, και τοποθετήστε σε κάθε πίτα μία ποσότητα από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.  Από πάνω τοποθετήστε από ένα κομμάτι κοτόπουλο σε κάθε πίτα, και όσο ζουμί/λάδι υπάρχει στο ταψί που ψήσατε το κοτόπουλο. 

7. Βάλτε το ταψί με τις πίτες στο φούρνο και ψήστε 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες των πιτών. 

8. Σερβίρετε μία πίτα σε κάθε πιάτο, η οποία τρώγεται με το χέρι!  

Σχόλια

User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-03-18 13:23:34
Ωραία πράγματα!
User Photo theremina theremina
2011-03-16 20:14:40
Για να πάρετε μία ιδέα πως είναι το μουσάχαν με τις πίτες "ταμπούν", δείτε αυτή την φωτογραφία http://www.flickr.com/photos/49027208@N00/423942369

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.