Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κεφτέδες Αρνίσιοι σε σάλτσα από σαφράν - "Koftas"


4
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo vch vch

Τυπικό πιάτο της Βορειοδυτικής Ινδίας- Κασμίρ

 

Κάρυ με γεμάτη κόκκινη σάλτσα περίτεχνα γαρνιρισμένο με την όμορφη μυρωδιά του σαφράν.

 

Το αλεύρι από το αραρούτι ή αλλιώς μαραντάμυλο (τροπικό λουλούδι της σειράς των τζίντζερ- η ρίζα του που μεγαλώνει κάτω από τη γη χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το αλεύρι) είναι καλό για το δέσιμο της σάλτσας όταν χρησιμοποιούνται όξινες γεύσεις.

 

Το νισεστέ που μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε για αντικατάσταση, δεν έχει καμία σχέση γιατί χαλάει την οξύτητα των υλικών οπότε εάν το βρείτε σε κανένα ινδικό κατάστημα αγοράστε το γιατί αξίζει. Επίσης, χαρίζει μια πολύ όμορφη γυαλάδα στη σάλτσα χωρίς να αλλοιώσει το χρώμα όπως τα άλλα αλεύρια. Κάνει και για όσους είναι αλλεργικοί στο καλαμπόκι.

 

Η φωτογραφία είναι από το όμορφο λουλούδι του.

 

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί.. τότε ας χρησιμοποιήσουμε το νισεστέ.

Ετικέτες:kashmir,ινδία,κεφτέδες,σαφράν,αρνί Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Αρνί
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 750 γρ αρνί χωρίς κόκαλα
  • 1 ½ κ/κι Garam Masala
  • 1 πρέζα χοντρό αλάτι
  • 3 κ/λιές αλεύρι από Αραρούτι/ μαραντάμυλο (arrowroot)
  • 1 κ/κι Turmeric
  • 1 – 2 κ/κια πιπερίτσα ή μπούκοβο σκόνη όσο αντέχει κανείς
  • 2 κ/λιές ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
  • 2 κ/και τριμμένο τζίντζερ
  • 1 μικρό ξυλαράκι κανέλα
  • 4 γαρίφαλα
  • 3 σπόρους από κάρδαμο
  • 2 κ/και πάπρικα
  • 2 κ/και πελτές ντομάτας
  • ¼ κ/κι ουλούδια σαφράν
  • 2 κ/και ψιλοκομμένο κόλιανδρο φρέσκο
  • 1 ντομάτα μικρού μεγέθους τριμμένη
  • Λιώνουμε στο μίξερ το κρέας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
  • Αναμιγνύουμε το Garam Masala, το αλάτι και το αραρούτι με 2 κ/λιές κρύο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

  • Το ρίχνουμε στο κρέας. Προσθέτουμε την τομάτα και τον κόλιανδρο και αλατίζουμε.

 

  • Φτιάχνουμε κεφτέδες μακρόστενους μέγεθος μικρού αυγού.

 

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 5 εκ νερό, αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε το  μισό turmeric και τη σκόνη από την πιπερίτσα. Προσθέτουμε τους κεφτέδες και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10’.

 

  • Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο turmeric, την πιπερίτσα και την πάπρικα και τον πελτέ.

 

  • Προσθέτουμε τους κεφτέδες με λίγο από τα ζουμιά τους.

 

  • Καλύπτουμε και το αφήνουμε να ψηθεί για 30’.

 

  • Ρίχνουμε τα λουλουδάκια από το σαφράν σε ένα τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά και τα πατάμε να λιώσουν. Αφού λιώσουν τα ρίχνουμε σε ζεστό νερό- 2 κ/λιές και ανακατώνουμε να ομογενοποιηθεί το νερό.

 

  • Το ρίχνουμε στους κεφτέδες, ανακατώνουμε για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.

 

  • Διακοσμητικά βάζουμε λίγα φύλλα από τον κόλιανδρο.

 

Πάει ωραία με ρύζι μπασμάτι ψημένο με μέντα.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-10-11 13:07:35
Χαίρομαι πολύ πολύ που κάποιοι είναι σαν εμένα. Δηλαδή χαίρονται και τις μικρές χαρές της ζωής. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.. Ερχονται και άλλα :-))
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-10-11 07:24:27
Vch για μία ακόμα φορά μας εντυπωσιάζεις!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-10-10 22:53:38
Φαίνονται φοβεροί! Και τι φοβερή λίστα υλικών!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.