Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κέικ σοκολάτα με πάστα κρασιού


5
0


Μερίδες: 10+
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 70 '
User Photo qslv qslv
Το κέικ είναι μια σπουδή πάνω στη γεύση του Glühwein -κρασί που πίνεται ζεστό σε περιοχές της Γερμανίας, Τσεχίας, Αυστρίας και στη Δανία με το όνομα Gløgg (έχω την αίσθηση ότι πίνεται και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες). Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να το φτιάξει μόνος του (επισφαλές) ή να αγοράσει συσκευασμένο από καταστήματα γερμανικών συμφερόντων εποχιακά. -γύρω στα Χριστούγεννα-
Ετικέτες:κέικ, γερμανικό, σοκολάτα, κρασί Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τις βάσεις
3 μαύρες σοκολάτες υγείας σπασμένες σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπας βούτυρο λιωμένο
1 και 2/3 κούπας ζάχαρη άσπρη
1/3 κούπας ζάχαρη καστανή
3 μεγάλα αυγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
230ml sour cream ή γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
1 βανίλια
1 κούπα καυτό καφέ φίλτρου

Για την πάστα
3 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κούπα κρέμα γάλακτος*
1-2 φύλλα ζελατίνης*
1 βανίλια
Glühwein περίπου 1/4 κούπας

*αντί της κρέμας γάλακτος και της ζελατίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί βούτυρο φυτικό, 1 κούπα, λιωμένο. Τότε η πάστα αποκτά μια πιο πυκνή και "βουτυράτη" γεύση. Το γλυκό γίνεται βέβαια βαρύτερο. Ο συνδυασμός κρέμα γάλακτος - ζελατίνη είναι πιο επικίνδυνος να μην πετύχει, γιατί θέλει πολύ χτύπημα αλλά όχι υπερβολικό και προσοχή στις ποσότητες. Εγώ προτιμώ το βούτυρο, αλλά μερικοί αντιπαθούν το άρωμά του.
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

2. Βάζουμε λαδόχαρτο σε 2 αρκετά βαθιά ταψιά διαμέτρου 20εκ. και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

3. Βάζουμε τις σπασμένες σοκολάτες σε πυρίμαχο σκεύος και τις λιώνουμε στα μικροκύματα. Θα χρειαστούμε περίπου 1,5 λεπτό με διαλείμματα για ανακάτεμα ανά 30-40 δευτερόλεπτα. Πρέπει να κάνουμε διαλείματα γιατί η σοκολάτα αλλιώς θα καεί.

4. Χτυπούμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με το βούτυρο.

5. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τη λιωμένη σοκολάτα.

6. Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.

7. Στο αρχικό μπωλ, καθώς χτυπούμε, προσθέτουμε εναλλάξ μείγμα αλευριού και sour cream ή γιαούρτι, φροντίζοντας να τελειώσουμε με μείγμα αλευριού.

8. Βάζουμε τη βανίλια μέσα στην κούπα με τον καφέ, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο στο μπωλ. Χτυπούμε μέχρι ομογενοποίησης.

9. Ρίχνουμε από μισό μείγμα σε κάθε ταψί. Ψήνουμε για 40-60 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.

10. Βγάζουμε τις βάσεις από το λαδόχαρτο και τις βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να μην ιδρώσουν. Προσέχουμε γιατί δεν πρέπει να σπάσουν οι βάσεις.

11. Περίπου 1 ώρα αργότερα, βάζουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και τα φύλλα ζελατίνης Ή το βούτυρο. Χτυπούμε πολύ καλά.

12. Προσθέτουμε τη βανίλια. Χτυπούμε.

13. Προσθέτουμε Glühwein μέχρι να έχουμε την επιθυμητή ρευστότητα. Το χρώμα της πάστας μπορεί να είναι από υπόλευκο μέχρι βαθύ ροζ, αναλόγως το είδος του κρασιού που χρησιμοποιούμε και την ποσότητα.

14. Η πάστα πρέπει να είναι πηχτή. Με σπάτουλα ή κουτάλι, καλύπτουμε την πρώτη βάση εντελώς.

15. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη βάση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη πάστα, ώστε να έχουμε ένα ψηλό λευκό κέικ.

16. Διακοσμούμε με αποξηραμένα πορτοκάλια ή κράνα ή φράουλες.


*Αν οι βάσεις μας φουσκώσουν πολύ, κάνουμε δυο διαφορετικά κέικ.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.