Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κέικ Λεμόνι με Παπαρουνόσπορο


8
0


Μερίδες: 15
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo theremina theremina

'Ενα ελαφρά σιροπιαστό κέικ.

Ετικέτες:6-με-σιρόπι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε βγάλτε το γάλα, το βούτυρο, τα λεμόνια και τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον 1/2 ώρα πριν αρχίστε την παρασκευή.

 

180 γραμμάρια βούτυρο

3 κουταλιές γάλα (45 γραμμάρια)
3 μεγάλα (ή 4 μέτρια) αυγά
1 1/2 κουταλάκια εσσάνς βανίλια (δείτε την συνταγή εδώ)
1 3/4 κούπες αλεύρι ζαχαροπλαστικής (ή τύπου 550 βιολογικό αλεύρι), κοσκινισμένο

3/4 κούπας ψιλή ζάχαρη

1 κουταλάκι baking powder
1/4 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά φρέσκο ξύσμα λεμονιού (από 2 λεμόνια περίπου)

4 κουταλιές παπαρουνόσπορο


Για το σιρόπι:

1/4 κούπας και 2 κουταλιές ζάχαρη (80 γραμμάρια)
1/4 κούπας φρέσκοστυμμένος χυμός λεμονιού (65 γραμμάρια, από 1 1/2 με 2 λεμόνια)

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάστε μία μακρόστενη φόρμα (28 πόντους μήκος στην βάση του) για κέικ – της βάζετε χαρτί ή την βουτυρώνετε και αλευρώνετε.

2. Σε μέτριο μπολ χτυπήστε ελαφρά το γάλα, τα αυγά και την βανίλια.

3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα στεγνά υλικά – αλεύρι, ζάχαρη, baking powder, αλάτι, ξύσμα λεμονιού και τον παπαρουνόσπορο. Χτυπήστε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μισό λεπτό, για να μπει αέρας στο αλεύρι.

4. Σιγά σιγά προσθέστε το μαλακό βούτυρο, και μισό από το μείγμα αυγών. Αυξάνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα αυγών ανά διαστήματα, μαζεύοντας με μία σπάτουλα την ζύμη από τα πλαϊνά του μπολ.

5. Με την σπάτουλα βάλτε την ζύμη στην φόρμα για κέικ, και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.

6.  Όσο ψήνετε το κέικ, φτιάχνετε το σιρόπι: Βάλτε το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις λειώσει η ζάχαρη, σβήνετε την φωτιά.

7. Αφού ψηθεί το κέικ, το βγάζετε από το φούρνο, το ξεφορμάρετε, και το τοποθετείτε σε μία πιατέλα ή πλαστική σανίδα κοπής. Παίρνετε μία οδοντογλυφίδα και τρυπάτε το κέικ από όλες τις μεριές. Μετά βουτάτε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής στο σιρόπι και απλώνετε το σιρόπι παντού. Με προσοχή γυρίζετε το κέικ στο πλάι για να τρυπήστε και σιροπιάστε το κάτω μέρος του κέικ.

8. Αφήστε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι για μερικές ώρες, πριν το σερβίρετε.

Κρατά την φρέσκια γεύση του 3 μέρες εκτός ψυγείου, 1 εβδομάδα στο ψυγείο (τυλιγμένο ή σε δοχείο με καπάκι).

Σχόλια

User Photo mima mima
2009-07-16 13:39:34
ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ!!!! ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ. ΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
User Photo vch vch
2009-06-29 22:14:54
Φαίνεται πολύ ωραίο..
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-29 21:11:44
Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται αυτό...

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.