Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κέικ καραμέλα - μπανάνα


10
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo qslv qslv
Διόροφο κέικ που στηρίζεται σε σχεδόν καμένη ζάχαρη.

Αν μας άρεσε η συνταγή, στηρίζουμε http://totamtiriri.blogspot.com !
Ετικέτες:κέικ, μπανάνα, καραμέλα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Βάσεις (2 βάσεις διαμέτρου 30εκ. και 20εκ.)
3/4 κούπας βούτυρο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κούπα άσπρη ζάχαρη
3 αυγά
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
1,5 κουταλάκι σόδα
0,5 κουταλάκι αλάτι
1,5 κούπα γάλα
1,5 κούπα μπανάνες λιωμένες (3 μπανάνες)
1,5 κούπα καραμέλα

Καραμέλα (1,5 κούπα)
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη άσπρη
1/5 κούπας νερό
μισή πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για την καραμέλα:
1. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.

2. Στο μεταξύ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς, με το μάτι στο δυνατό.

3. Δεν αφήνουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει, αλλά τη διατηρούμε ζεστή.

4. Βράζουμε το μείγμα της ζάχαρης ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και να γίνει σκούρο καφέ -αν το θέλουμε μυρωδάτο αλλά πικρό- ή χρυσό -αν το θέλουμε γλυκό. Προσωπικά το προτιμώ πολύ βαθύ καφέ, γιατί αναδίδει ένα άρωμα καρυδιού και αφήνει μια πικάντικη γεύση η μισοκαμένη ζάχαρη.

5. Παίρνουμε τη ζάχαρη απ'τη φωτιά και προσθέτουμε πάρα πολύ αργά την κρέμα γάλακτος, προσέχοντας γιατί πιτσιλάει και φουσκώνει.

6. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και ξαναβάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά όπου το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει αρκετά πηχτό.

Αυτή η καραμέλα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 15 μέρες. Συνοδεύει παγωτά ή λοιπά γλυκά.

Για τις βάσεις:
1. Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τις ζάχαρες.

2. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε πολύ καλά.

3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, τη σόδα και το αλάτι.

4. Σε τρίτο μπολ χτυπάμε τις λιωμένες μπανάνες με το γάλα για λίγο.

5. Προσθέτουμε εναλλάξ χτυπώντας παράλληλα στο μπολ με το βούτυρο και τις ζάχαρες, λίγο απ'τα αλεύρια, λίγο απ'τις μπανάνες μέχρι να μας τελειώσουν. Χτυπάμε πολύ καλά.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170.

7. Στρώνουμε λαδόχαρτο σε δυο βαθιά μικρά ταψάκια και προσθέτουμε το μείγμα.

8. Βάζουμε από το μισό της καραμέλας πάνω σε κάθε περιεχόμενο του ταψιού. Το στρώνουμε ώστε να πάει σε μεγαλύτερη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το "ανακατεύουμε".

9. Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα ή μέχρι να βγαίνει σχεδόν καθαρό το μαχαίρι.

10. Στρώνουμε τη μία βάση πάνω στην άλλη, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε εντελώς κρύο. Αντί για ζάχαρη άχνη ταιριάζει και μερέντα (γίνεται βαρύ).

Σχόλια

User Photo tigerlin tigerlin
2009-12-15 10:12:34
Αγαπητη Qslv!!! Πολυ ιδιαιτερη η συνταγουλα σου!!!! 5 σκουφακια απο μενα......... Σ ευχαριστουμε!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-11-23 23:39:45
Πολύ ιδιαίτερο κέικ. Διαφορετικό από τα συνηθισμένα και πολύ αρωματικό!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.