Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Κέικ γάλακτος με πορτοκάλι


6
0


Μερίδες: 10+
Χρόνος ετοιμασίας: 50 '
Χρόνος ψησίματος: 35 '
User Photo qslv qslv
Κέικ γάλακτος με γλυκό πορτοκάλι. Κάπως μπελαλίδικο.
Ετικέτες:γλυκό, κέικ, γάλα, άσπρο, λευκό, κρέμα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Μερικά συστατικά αναφέρονται πάνω από μια φορά για λόγους διευκόλυνσης ακολούθησης των οδηγιών.

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλλιες
1/3 κούπας γάλα φρέσκο
3/4 κουτιού γάλα εβαπορέ
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
500ml κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
γλυκό πορτοκάλι & κίτρο
1. Βουτυρώνουμε ένα σχετικά βαθύ ταψί διαμέτρου 30-35 εκατοστά και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

3. Βάζουμε την κούπα αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε.

4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών (σε ένα μπολ οι κρόκοι, σε άλλο τα ασπράδια).

5. Χτυπάμε τους κρόκους με 3/4 κούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτόχρωμο.

6. Βάζουμε το γάλα και τις βανίλιες, συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο.

7. Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι.

8. Ανακατεύουμε πολύ ήπια με πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

9. Χτυπάμε τα ασπράδια και καθώς χτυπάμε προσθέτουμε 1/4 κούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα αλλά προσέχοντας να μη "στεγνώσει".

10. Ρίχνουμε το μείγμα ασπραδιών στο μεγάλο μπολ.

11. Ανακατεύουμε πολύ ήπια με πηρούνι μέχρι να γίνει ομογενές το μείγμα.

12. Βάζουμε στο ταψί, ψήνουμε για περίπου 35-45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.

13. Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε σχετικά βαθύ σκεύος μέχρι να βγει το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.

14. Όταν κρυώσει, βάζουμε σε ένα μπολ όλο το εβαπορέ, όλο το ζαχαρούχο και το 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με πηρούνι, πολύ ήπια, χωρίς να χτυπάμε, μέχρι να γίνει σχετικά ομοιογενές το μείγμα.

15. Με πηρούνι τρυπούμε αρκετές φορές την επιφάνεια του κέικ. Περιχύνουμε αργά το μείγμα γάλακτος, τρυπώντας όσο χρειάζεται το κέικ, μέχρι να "μουλιάσει" όλη η ζύμη. Προσέχουμε να νωτιστούν και οι άκρες (η περιφέρεια) του κέικ. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα γάλακτος.

16. Χτυπάμε τα 500ml κρέμας γάλακτος με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα.

17. Καλύπτουμε με την πηχτή κρέμα το κέικ.

18. Κόβουμε το κέικ σε τετράγωνα κομμάτια-μερίδες.

19. Παίρνουμε πορτοκάλια και κίτρο από το γλυκό και τα κόβουμε σε λωρίδες, τοποθετώντας τα στην επιφάνεια του κέικ κατά το δοκούν.

*Αντί γλυκού πορτοκαλιού, η αρχική ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται κερασάκια. Επίσης το γλυκό γίνεται πολύ ωραίο με χρήση φρέσκων φρούτων όπως μούρα, βατόμουρα, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο, κεράσια και βύσσινα. Η μπανάνα και το μήλο δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα.

Σχόλια

User Photo qslv qslv
2009-10-04 17:41:04
Umm, το γλυκό είναι μάλλον ελαφρύ και δε σε λιγώνει. Η μυρωδιά από το γάλα δε μένει ούτε ως επίγευση. Περί ορέξεως βέβαια... "το παντεσπάνι σου βγήκε μουλιασμένο" μου είπε ένας φίλος -η βάση δεν είναι παντεσπάνι, και η πεμπτουσία του γλυκού είναι να είναι υγρό, σαν νωτισμένο κέικ.
User Photo theremina theremina
2009-10-04 03:38:23
Δεν ξέρω ακόμα εάν μου αρέσει, αλλά η συνταγή ακούγεται αρκετά ασυνήθηστη. Αυτό το πότισμα του κέικ με γάλα μου φαίνεται ενδιαφέρον, μόλις αγοράσω γάλα εβαπορέ θα το δοκιμάσω.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.