Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Καρμπονάρα (μεσογειακή)


4
1


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo theremina theremina

Καρμπονάρα με βάση το ελαιόλαδο, αυγά, σκόρδο και μαϊντανό.

Επειδή τα αυγά δεν ψήνονται, χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκα βιολογικά αυγά, τα οποία τα πλένετε και σκουπίζετε καλά πριν τα σπάστε.

Ενημερωθείτε για τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, ένα μικρόβιο το οποίο πιθανώς βρίσκεται στο εξωτερικό - τσόφλι - των αυγών. 

Την συνταγή την φτιάχνω χρόνια χωρίς πρόβλημα, προσέχωντας από που αγοράζω τα αυγά, πάντα χρησιμοποιώ βιολογικά αυγά που μόλις αγόρασα. (Το ότι είναι βιολογικά δεν είναι εγγύηση κατά της σαλμονέλας, απλός πιστέυω ότι τα αυγά από μικρές μονάδες παραγωγής είναι πιό 'υγιές' για το πτηνό, και κατ'επέκταση, για το αυγό που παράγει.)

Επίσης, φροντίζω ώστε το λάδι που ρίχνω στα ζυμαρικά να είναι καυτό, ώστε να 'ψήσει' κατά κάποιο βαθμό το ωμό αυγό.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ζυμαρικά & Ρύζι / Ζυμαρικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 μέτρια βιολογικά αυγά

3 κουταλιές (1/8 κούπα) ελαιόλαδο

4 μικρές/μεσαίες σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε 3 φέτες η κάθε σκελίδα.

6 με 8 φέτες μπείκον

1/3 κούπα λευκό κρασί

1/2 κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός (15 γραμμάρια περίπου)

1 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (80 γραμμάρια)

1 πακέτο ζυμαρικά (500 γραμμάρια) - φαρφάλε (φιογκάκια), πέννες, ή τα κλασσικά σπαγγέτι

1 κατσαρόλα αλατισμένο νερό για το βράσιμο των ζυμαρικών

αλάτι και πιπέρι

 

1. Βάζουμε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει και αρχίζουμε την ετοιμασία της σάλτσας καρμπονάρα.  

2. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, και κόβουμε το μπείκον σε μικρά τετραγωνάκια, εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη.

3. Σπάμε τα δύο αυγά σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή μπολ σερβιρίσματος ζυμαρικών (θα πάρει όλα τα ζυμαρικά, οπότε να είναι αρκετά μεγάλο). Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

4. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι (διάμετρος 14-16 πόντους), και ρίχνουμε μέσα τα σκόρδα. Το βάζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για να αρχίσουν τα σκόρδα να τηγανίζονται.  Μόλις αρχίζουν να πάρουν χρώμα, και το λάδι έχει πάρει άρωμα από τα σκόρδα, αφαιρείτε τα σκόρδα από το λάδι και τα πετάτε.

5. Προσθέστε το μπείκον στο λάδι και το τηγανίζετε καλά. Μόλις αρχίζει να γίνετε τραγανό, ρίχνετε το λευκό κρασί και αφήνετε στην φωτιά να πάρει μία καλή βράση, μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα, 2-4 λεπτά. Βγάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, το σκεπάζετε, και περιμένετε μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά.

6. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζετε και αφού είναι ακόμα καυτά, τα ρίχνετε στο σκεύος/μπολ με τα αυγά. 

7. Πασπαλίζετε από πάνω την μισή ποσότητα του μαϊντανού, και ανακατεύετε. Προσθέστε μισή ποσότητα από την παρμεζάνα και ανακατεύετε πάλι.  Συνεχίστε προσθέτοντας το υπόλοιπο μαϊντανό και όση επιπλέον παρμεζάνα επιθυμείτε. 

8. Ξαναζεσταίνετε το λάδι με το μπείκον & κρασί μέχρι να βράζει, και αμέσως το ρίχνετε στα ζυμαρικά, και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2011-01-10 23:12:50
Ευχαριστώ για το tip του πράσινου πιπεριού. Φαντάζομαι πως εννοείς τους πράσινους κόκκους, θα το δοκιμάσω!
User Photo JustCook JustCook
2010-12-11 11:00:41
thn ftiaxnw kai egw paromoia ayth thn syntagh mono pou vazw mono toys krokous toy aygoy to prasino pipperi paei trela me thn karmponara to idio kai to skordo *** an thes na elaxistopoihseis to kindyno salmonelas brase ta ayga gia 1 -2 lepta se nero*****

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.