Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Καραμελωμένες φλούδες από Νεράντζι ή Πορτοκάλι


4
0


Μερίδες: Πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo vch vch

Οι φλούδες από εσπεριδοειδή είναι πάντοτε πολύ δυνατές γεύσεις γιατί στο ψήσιμο ελευθερώνονται τα πλούσια έλαια που κρύβονται στους πόρους τους και μαζί με την πικράδα εάν συνδυαστούν σωστά με το γλυκό, βγαίνουν απίθανα αποτελέσματα.

 

Στην δική μας Ελληνική κουλτούρα είναι βασικό παράδειγμα τα γλυκά του κουταλιού.

 

Από πολύ απλά υλικά αλλά με τέχνη και αγάπη φτιαγμένα, τα γλυκά του κουταλιού είναι το ορόσημο της Ελληνικής κουζίνας.

 

Αυτή η συνταγή είναι μια ασυνήθιστη παραλλαγή.

 

Μπορεί κανείς να ετοιμάσει μεγαλύτερη ποσότητα και να τα κρατήσει στο ψυγείο για μέχρι και 1 μήνα.

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παγωτό και πάνω από την  «PannaCotta» ή άλλες κρέμες.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 4 νεράντζια ή πορτοκάλια (προσέξτε να μην είναι κερωμένη η φλούδα τους. Συνήθως αυτά από το Ισραήλ, που είναι γυαλισμένα και όμορφα είναι κερωμένα..)
  • Αλισίβα 500 γρ

 

Για το Σιρόπι

  • 500 γρ Ζάχαρη
  • 500 γρ νερό
  • Ξύσμα ενός λεμονιού 2 κουτ.
  • Λίγο χυμό λεμονιού
  • 1 κανέλα
  • Φύλλα Αρμπαρόριζας (sτην Κύπρο το λέμε Κιούλι) εάν δεν υπάρχει τότε βάζουμε βανίλια - 2 κλωναράκια).
  • Λικέρ Cointreau

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια ή τα νεράντζια με βουρτσάκι κάτω από το νερό για να φύγουν οι βρωμιές.  

 

Αφαιρούμε τη ψίχα και το λευκό κάτω από τη φλούδα.

 

Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές μακρόστενες λωρίδες.

 

Τα βουτάμε σε βραστό νερό για 2’.

Χύνουμε το νερό και το ξανακάνουμε ακόμα 1 φορά.

 

Μετά τα βάζουμε σε αλισίβα και τα βράζουμε για ακόμα 3’.

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

 

Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη ανακατώνοντας να λιώσει με λίγο νερό, προσέχουμε να μην κολλήσει.

 

Αφού αρχίσει να καραμελώνει, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το χυμό από το λεμόνι και ανακατώνουμε.

 

Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το λικέρ και την αρμπαρόριζα.

 

Ανακατώνουμε και περιμένουμε να δέσει για 5’ - 7’ περίπου.

 

Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, τα κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφαιρούμε την κανέλα και την αμπαρόριζα.

 

Παίρνουμε 250 γρ από το σιρόπι και σε αυτό προσθέτουμε τις φλούδες.

Τα ψήνουμε μαζί σε χαμηλή φωτιά για 3’. Καραμελώνουν.

 

Τ’ αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Επίσης, φυλάμε σε άλλο βάζο το υπόλοιπο από το σιρόπι.

 

Όταν είναι η μέρα που πρέπει να σερβιριστούν, παίρνουμε λίγη ποσότητα από το σιρόπι το βάζουμε στη φωτιά ξανά και το καραμελώνουμε.

 

Το ρίχνουμε χλιαρό στο παγωτό και από πάνω προσθέτουμε 2 κουτ/λιές από τα παγωμένα πορτοκάλια ή νεράντζια γλυκό.


Έτσι συνδιάζουμε ζεστό και κρύο:

 

Εχουμε παγωτό από κάτω, Ζεστή υγρή σάλτσα- καραμέλα στη μέση και από πάνω το παγωμένο γλυκό.

 

Εάν αντί για παγωτό θα χρησιμοποιηθεί η «pannacotta» , τότε όλα τα υλικά είναι καλά να είναι παγωμένα.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-11-27 23:48:09
Την φτιάχνουμε Dudula :-).. είναι εύκολη. δες προηγούμενη μου συνταγή όπου εξηγώ πως να την κάνουμε.. Χρειάζεται λίγη στάχτη, νεράκι και βράσιμο...
User Photo dudula dudula
2009-11-27 11:36:19
Μία ερώτηση, πού βρίσκουμε την αλυσίβα; .

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.