Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Καπνιστό Ζαμπόν- Gammon γλασέ


7
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo vch vch

Στην αγγλική και Αμερικάνικη κουζίνα, το μαγείρεμα με ζαμπόν είναι συνηθισμένο.

 

Γίνεται πολύ ωραίο γλασαρισμένο με μέλι, με σάλτσες από φρούτα τυριά ή άλλο, με μπαχαρικά ακόμα και απλά στα κάρβουνα και με ντιπ.

 

Είναι ένα πιάτο που μπορεί να γίνει το κεντρικό έδεσμα σε πάρτυ γιατί εύκολα γίνεται για μεγάλες ποσότητες και είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

Σε δικά μου πάρτυ το βάζω πάντοτε στο μπουφέ και πραγματικά δεν μένει ποτέ ούτε ένα μικρό κομματάκι..

 

Αυτή τη φορά, θα κάνουμε την βασική συνταγή.

 

Εγώ αγοράζω ένα ολόκληρο ζαμπόν, το μοιράζω και χρησιμοποιώ το μισό εάν δεν έχω πολλά άτομα και το άλλο το βάζω στην κατάψυξη. Έτσι κρατά για αρκετό καιρό.

 

Εδώ θα το αφήσω ολόκληρο το ζαμπόν, αλλά μπορείτε να το κόψετε αναλογικά με τα όσα άτομα έχετε.

 

Υπολογίστε τις φέτες περίπου λιγότερο από εκατοστό (0,8 εκ) στο πάχος και 2 φέτες ανά άτομο.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Χοιρινό
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για το ζαμπόν:

 

  • 1 ζαμπόν
  • Χυμό από 2 φρέσκα πορτοκάλια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αρκετά γαρίφαλα
  • 2 αστεράκια άνηθο
  • 2 στικάκια κανέλας
  • 1 κ/λια από σπόρους μαύρο πιπέρι
  • ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί

 

Για το γλάσο:

 

  • 2 κ/λιές μέλι θυμαρίσιο
  • Λίγο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ/λιά σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ/λιές μαύρο ρούμι
  • 1 κ/λιά ζάχαρη Demerara
  • 1 κ/κι θυμάρι
  • Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
  • Λίγο αραρούτι για το δέσιμο της σάλτσας
  • λίγο ρόδι για το γαρνίρισμα

Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε το ζαμπόν.

 

Τρυπάμε με μαχαίρι το ζαμπόν χωρίς να αφαιρέσουμε το δίκτυ του και παράλληλα με τις γραμμές του δεσίματος του.

Καρφώνουμε γύρω γύρω αρκετά γαρίφαλα.

Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε με νερό κρύο.

Ρίχνουμε το κρασί και το χυμό, προσθέτουμε τη δάφνη, τα αστεράκια, το πιπέρι και την κανέλα.

 

Τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε να ψηθούν σε δυνατή φωτιά στην αρχή και όταν αρχίσει να βράζει, το χαμηλώνουμε, το κλείνουμε και τ’ αφήνουμε για 2 ½ - 3 ώρες.

 

Αφού ψηθεί το στεγνώνουμε και το έχουμε έτοιμο για την επόμενη ημέρα λίγο πριν ετοιμάσουμε το τραπέζι. Τρώγεται χλιαρό.

 Το κρατάμε στο ψυγείο και το βγάζουμε 1 ώρα πριν το μαγείρεμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα μπει στο φούρνο.

Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε προσεκτικά το δίκτυ και τα γαρίφαλα από το ζαμπόν και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Στη συνέχεια αλείφουμε το μέλι πάνω στο κρέας και τα μπαχαρικά εκτός του θυμαριού.


Ανακατώνουμε τη μουστάρδα και τη ζάχαρη στο ρούμι και το ρίχνουμε πάνω στο κρέας.

Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα μπαχαρικά αλλά με λίγο χυμό από πορτοκάλι.
Στο κάτω μέρος ρίχνουμε και λίγο νερό (αρκετό για να μείνει και για σάλτσα) όπου προσθέτουμε και το θυμάρι.

 

Βάζουμε το ταψί χαμηλά στο φούρνο και στο γκρίλ, το ψήνουμε για 30’ – 40’ το γυρίζουμε σε τακτά διαστήματα αλείφοντας το και με τα ζουμιά του. Στο τέλος το ανεβάζουμε πιο κοντά στο γκριλ για να καραμελώσει.

 

Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

 

Ώρα να ετοιμάσουμε τις συνοδευτικές σάλτσες * θα τις βρείτε και άλλες σε ξεχωριστή συνταγή που θ’ ανεβάσω μετά ως ντιπ για κρεατικά.

Παίρνουμε το ζουμί που έμεινε και το μεταφέρουμε σε μία κατσαρολίτσα. Διαλύουμε σε λίγο χυμό κρύο πορτοκαλιού, λίγο αραρούτι ή αν δεν έχετε, λίγο νισεστέ.
Αφού διαλυθεί, το προσθέτουμε στη σάλτσα. Το ζεσταίνουμε αργά να δέσει η σάλτσα και να γίνει σαν βελούδο. (ακόμα καλύτερα, το δένουμε σε μπεν μαρί).


Σε μία μεγάλη μακρόστενη οβαλ πιατέλα βάζουμε στο κάτω μέρος και γύρω στις άκριες σγουρή σαλάτα πράσινη.

 

Κόβουμε τις φέτες από το ζαμπόν σε κομμάτια πάχους 0,8 εκ περίπου.


Τις τοποθετούμε στην πιατέλα πάνω στα φύλα, ξαπλωτές να καλύπτουν τα ¾ της επιφάνειας η μια την άλλη. Θα γίνει ένας μακρόστενος όγκος.

 

Από πάνω ρίχνουμε το ζουμί-σως που έμεινε από το ψήσιμο.

Στα φύλλα προσθέτουμε λίγα ρόδια σκορπιστά για να δώσει λίγο χρώμα στο πράσινο.

 

Στις δύο άκριες βάζουμε τις συνοδευτικές μας σάλτσες - ντιπ.

 

Καλή όρεξη

Σχόλια

User Photo npigas npigas
2009-12-04 09:03:22
Tέλεια! Ευχαριστώ πολύ.
User Photo vch vch
2009-12-04 00:38:33
Είναι όντως πολύ γιορτινό και ταιριάζει οταν υπάρχουν πολλά άτομα στο τραπέζι. Στον Σκλαβενίτη βρίσκω την καπνιστή μπριζόλα Ουγγαρίας, ή από τα αλλαντικά του Γρηγορίου το "καπνιστό Gammon". Θα περιμένω νέα..
User Photo npigas npigas
2009-12-03 16:33:32
Φαίνεται καταπληκτική συνταγή. Λέω να την κάνω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μηπώς μπορείς να μου πεις που βρίσκεις το gammon? Eίναι κάποια συγκεκριμένη μάρκα?Σε ευχαριστώ
User Photo vch vch
2009-11-23 22:03:02
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.. Μου αρέσει να μοιράζομαι δικές μου εμπειρίες που κάτι άφησαν σε μένα..
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-11-23 09:07:57
Tι να πω για σένα vch; Είναι τόσο ξεχωριστές όλες οι μαγειρικές προτάσεις που μας δίνεις που δεν έχω λόγια! Η αγάπη και το μεράκι σου για την κουζίνα είναι ολοφάνερα.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.