Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ιταλικό ψωμί ψημένο με τυρί και αυγά


9
0


Μερίδες: 1 καρβέλι
Χρόνος ετοιμασίας: 150 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
Έγινε ανάρπαστο στο σπίτι μόλις το έφτιαξα: Ένα "γεμάτο" ψωμί που συνοδεύει τέλεια σούπες, την επόμενη μέρα είναι πολύ ωραίο φρυγανισμένο και είναι ό,τι πρέπει για κολατσιό. Ενώ είναι ψωμί, είναι χορταστικό σαν πίτα! Δεν είναι δύσκολο,  απλά θέλει το χρόνο του, εκτός αν χρησιμοποιείτε ψωμομηχανή, γίνεται και εκεί και μάλιστα εξαρχής!

Το ¨κανονικό" όνομά του είναι Torta di Testa di Prosciutto e Formaggio (στην αρχική συνταγή έχει και προσιούτο)
Ετικέτες:ψωμί, γεμιστό ψωμί, ψωμοτύρι, έμμενταλ Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά σε σκόνη
  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 1/5 κιλό αλεύρι σκληρού σίτου
  • 1 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαυρο πιπέρι
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (αφήστε την εκτός ψυγείο ή ζεστάνετέ την λίγο, να ειναι μαλακιά)
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 250 γρ. τυρί Έμμενταλ (γίνεται και με άλλα κίτρινα τυριά)
  • λαδάκι για άλειμμα

  1. Ρίχνετε τη μαγιά σε ένα μπωλάκι με το νερό και αφήνετε για 5 λεπτά. Μετά ανακατεύετε καλά να λυώσει.
  2. Ανακατέψτε όλο το αλεύρι, το αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο σε μεγάλο μπωλ (αν έχετε μίξερ με ζυμωτές ανακατέψτε κατευθείαν στο μπωλ του μίξερ). Κάντε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίξτε μέσα το νερό με τη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά και το τυρί. Ανακατέψτε τα όλα μέχρι που να γίνει ένα μίγμα κολλώδες και μαλακό.
  3. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε για 10 λεπτά (3 λεπτά στο μίξερ με ζυμωτές) μέχρι που να γινει μια ζύμη ελαστική και απαλή.
  4. Βάλτε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπωλ (καλύτερα κεραμικό) και αφήστε τη να φουσκώσει για 2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό πρέπει να γίνει σε μέρος μακριά από ρεύματα και κάπως θερμό. Εγώ το χειμώνα προθερμαίνω το φούρνο στους 50 βαθμούς, τον κλείνω και μετά βάζω μεσα το ζυμάρι.
  5. Μετά βγάλτε τον αέρα πιέζοντας προς τα κάτω με τη γροθιά σας 5-6 φορές και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί άλλα 10 λεπτά.
  6. Σχηματίστε με τα χέρια σας ένα στρογγυλό καρβέλι και βάλτε το σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια ψησίματος, καλύψτε το με καθαρή πετσέτα και αφήστε το για 1 ώρα, να φουσκώσει κι άλλο.
  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρες. Αφήστε το να κρυώσει σε σχάρα.

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2012-03-13 15:36:47
Ψάχνωνα βρω πού έβαλα τη φωτογραφική μηχανή για να ανεβάσω και φωτογραφίες και έχει εξαφανιστεί... σκρουντ...:-(

Παραλλαγή συνταγής

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2012-03-13 09:04:48
Αν θέλετε να βάλετε προσιούτο, βάλτε 150 γρ Έμμενταλ και 150 γρ Προσιούτο.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.