Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ιρλανδέζικο χοιρινό στη γάστρα


29
0


Μερίδες: 3
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 120 '
User Photo Luz-de-Luna Luz-de-Luna

Φανταστικό πιάτο... Αρκεί να έχετε γάστρα! :-)

Ετικέτες:χοιρινό, αρακάς, ιρλανδέζικο, γάστρα, μπύρα, με-μπίρα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Χοιρινό
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (29 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 3 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 1 φλιτζάνι αρακάς κατεψυγμένος
  • ελαιόλαδο
  • μυρωδικά (προτείνουμε δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, ginger, lemongrass, κόλιανδρο)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο αλεύρι

 

  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι balsamico
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι (και του κουτιού είναι μια χαρά, μη στίψετε)

[Η δική μου γάστρα έχει πάτο κατσαρόλας και μπορώ να τη χρησιμοποιώ και στο μάτι της κουζίνας. Αν δεν έχετε τέτοιου τύπου, θα χρειαστεί να μαγειρέψετε σε δύο φάσεις: πρώτα σε κατσαρόλα, και μετά να μεταφέρετε τα υλικά στη γάστρα και να τα ψήσετε στο φούρνο.]

 

Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας από τις δυο πλευρές.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (αν η εστία έχει υψηλότερη κλίμακα το 9, ρυθμίστε το στο 7). Σωτάρουμε τον αρακά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε μερικά μυρωδικά (π.χ. ginger, lemongrass, δεντρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι σε σκόνη) και κάνουμε χώρο για τις μπριζόλες ώστε να τσιγαριστούν για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά.

(αν χρησιμοποιήσατε κατσαρόλα, τώρα μεταφέρετε τα πάντα στη γάστρα)

Στο χυμό πορτοκάλι προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξύδι και τα υπόλοιπα μυρωδικά, και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τα περιεχόμενα της γάστρας με το μίγμα και τη μπύρα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και ένα φύλλο δάφνης.

 

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 2 - 2,5 ώρες στους 170 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις πάνω & κάτω) σε μη προθερμασμένο φούρνο.

Σχόλια

User Photo Παντελης 1964 Παντελ ης 1964
2010-09-19 10:06:59
Καλημερα σε ολους. το εφτιαξα τελικα και ηταν τελειο. Ευχαριστω πολυ και τη vana για τη συμβουλη με τις πατατες. Θα τα πουμε στη συναντηση σημερα με οσους ερθουν. Ο πιο ασχετος θα ειμαι παντως χεχε.
User Photo vana vana
2010-09-11 21:35:34
Εγώ τις βάζω από την αρχή αλλά τις βάζω ολόκληρες για να μη διαλυθούν. Έτσι αντέχουν 3 και 4 ώρες χωρίς να πάθουν τίποτα και ψήνονται πολύ ωραία. Να μην είναι τεράστιες βέβαια διαφορετικά τις κόβω στη μέση.
User Photo Παντελης 1964 Παντελ ης 1964
2010-09-11 15:07:11
Καλησπερα σε ολους!!! Να κανω και εγω μια ερωτηση. Μπορουμε αντι για συνοδευτικο ρυζι να βαλουμε πατατες μεσα στη γαστρα? Αν ναι θα πρεπει να τις βαλουμε απο την αρχη η μετα απο λιγη ωρα? Ευχαριστω))
User Photo Swedish Chef Swedish Chef
2010-02-02 22:41:19
Επιτέλους είχα την κατάλληλη παρέα και το έφτιαξα. Πολύ ωραίο και εύκολο. thanks Luz
User Photo vana vana
2010-01-30 20:52:41
Το έκανα σήμερα και ήταν υπέροχο.Οσυνδιασμός των υλικών ήταν υπέροχος και μοσχοβολούσε το σπίτι. Οι μπριζόλες γίνανε λουκούμι.
User Photo Luz-de-Luna Luz-de-Luna
2010-01-24 12:54:19
@ vana: Όχι, το ρύζι θα γίνει στην κατσαρόλα ως συνοδευτικό, την ώρα που ψήνεται το κρέας! 'Αλλωστε δυόμισι ώρες στο φούρνο θα παραήταν πολλές για το καημένο το ρυζάκι. :-P
User Photo vana vana
2010-01-24 12:07:42
Εννοείς να βάλουμε και το ρύζι στη γάστρα από την αρχή αντί για τον αρακά; Όπως και να έχει φαίνεται τέλειο και θα το φτιάξω.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-08-21 00:23:51
Ωραία και η ιδέα με την τηγανιά. Περιττό να σου πω οτι απέκτησα γάστρα. Την ήθελα καιρό αλλά έδωσες φοβερή αφορμή! Νομίζω οτι η λέξη "λουκούμι" είναι πολύ καλή περιγραφή του πιάτου! thanks Luz!
User Photo art art
2009-07-26 17:48:51
θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε
User Photo mariana mariana
2009-07-25 01:50:14
Τέ.. λει .. ο !!
User Photo apapsa apapsa
2009-07-19 00:17:04
Το φτιάξαμε σήμερα (δεν το περίμενες ε;). Αρχικά νομίζαμε ότι μπορούμε να βρούμε μια γάστρα, αλλά δεν μας έκατσε κι έτσι χρησιμοποιήσαμε ένα σκεπαστό πυρέξ. Έγινε λουκούμι το κρέας! Και πολύ μαλακό! Και δε με χάλασε καθόλου η πορτοκαλάδα! ;o)
User Photo Luz-de-Luna Luz-de-Luna
2009-07-11 01:38:09
Αν σου βρίσκεται Guinness, ρίξε Guinness. Όμως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση σώνει και καλά! Μέχρι στιγμής το έχω φτιάξει με Amstel, Heineken, Veltins, GrafenWalder και Βεργίνα, δηλαδή με ό,τι βρισκόταν στο ψυγείο κάθε φορά. Με οποιαδήποτε μπύρα το φαγητό γίνεται λουκούμι. :-)
User Photo ΕΥΗ ΕΥΗ
2009-07-11 01:18:24
Οτι μπυρα να'ναι? η guinness stout?

Παραλλαγή συνταγής

User Photo Luz-de-Luna Luz-de-Luna
2009-07-24 18:24:44
Ο τρόπος να φτιάξετε αυτό το φαγητό για περισσότερα άτομα, είναι να πάρετε χοιρινή τηγανιά (δηλαδή σε κομματάκια) αντί για μπριζόλες. Με 1 kg τηγανιά και 4 σακουλάκια ρύζι Uncle Ben's, βγάζετε άνετα 5 καλές μερίδες!
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.