Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ινδικό Κοτόπουλο Tikka


7
0


Μερίδες: 8
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo theremina theremina
Το κοτόπουλο τίκκα είναι ίσως το πιο γνωστό Ινδικό φαγητό εκτός Ινδίας.

Χρειάζεται να μαρινάρετε το κοτόπουλο τουλάχιστον 12 ώρες (οπότε ξεκινάτε την συνταγή ένα βράδυ νωρίτερα).

Το "κάψιμο" εξαρτάται από το συγκεκριμένο μείγμα μπαχαρικών (masala) που θα χρησιμοποιήστε. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν καυτερές tikka pastes (σαν πελτές, σε βαζάκια), και πιο ήπια μείγματα (σε μορφή σκόνης). Σε γενικές γραμμές, εάν το προϊόν είναι Βρετανικής παραγωγής, θα είναι πιό ήπια η κάψα από Ινδική μάρκα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε συνταγή για να φτιάξτε tikka masala αγοράζοντας το κάθε μπαχαρικό ξεχωριστά και φτιάχνοντας το δικό σας μείγμα κατά την αρέσκεια σας
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Κοτόπουλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

250 γραμμάρια γιαούρτι

2 κουταλιές αλεύρι

χυμό από μισό λεμόνι ή από ολόκληρο μοσχολέμονο (lime)

5 κουταλιές tikka masala (μείγμα σε σκόνη), ή 3 κουταλιές tikka paste (μείγμα πελτέ, από βαζάκι)


1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό, τεμαχισμένο (αφαιρείτε τον λαιμό και τον σπόνδυλο), ή 1 κιλό κομμάτια κοτόπουλου



Εάν θα βάλετε tikka σε μορφή πελτέ δεν χρειάζονται τα υπόλοιπα συσταστικά.  Εάν θα βάλετε μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη θα χρειαστείτε επίσης:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

1 κομμάτι πιπερόριζα (ginger) περίπου 5 πόντους μάκρος και 3 πόντους πάχος, ξεφλουδισμένο και τρυμμένο στην λεπτή μεριά του τρίφτη

1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (που θα χωρέσει όλο το κοτόπουλο), ανακατεύετε το γιαούρτι με το αλεύρι, το χυμό λεμόνι/lime, και το μείγμα tikka.  Εάν χρησιμοποιείτε tikka masala (μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη) προσθέστε το σκόρδο, το τριμμένο ginger, και το σκόρδο.

2. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατεύετε για να απλωθεί το μείγμα γιαουρτιού-μπαχαρικών παντού, και μετά σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

4. Τοποθετείτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε πυρίμαχο σκεύος, και απλώνετε το μείγμα γιαουρτιού-μπαχαρικών (μαρινάδα) από πάνω.  

5. Ψήνετε το κοτόπουλο για 2 με 2 1/2 ώρες περίπου, γυρίζοντας πάνω-προς-κάτω τα κομμάτια στο ενδιάμεσο για να ψηθεί το κοτόπουλο ομοιόμορφα. 

6. Σερβίρετε με ρύζι μπάσματι (δείτε την συνταγή μου για αρωματικό Ινδικό ρύζι).

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-11-17 15:19:59
Δεν ήταν ιδιαίτερα καυτερό -μας αρέσουν τα καυτερά- απλά είχε ιδιαίτερο άρωμα, και ξεχώριζε ιδιαίτερα η γεύση του κύμινου. Την άλλη φορά θα βάλω παραπάνω γιαούρτι γιατί μου αρέσουν τα σαλτσερά!
User Photo theremina theremina
2009-11-17 15:00:32
Συνήθως το tikka δεν έχει σάλτσα, μόνο την επικάλυψη της μαρινάδας πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου. Στα εστιατόρια σερβίρουν τα κομμάτια κοτόπουλου με μία άκρη/κόκκαλο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο για να φαγωθεί το κοτόπουλο με το χέρι. Εμένα μου αρέσει να έχει λίγη σάλτσα επιλέον για το ρύζι, όπως βγαίνει εδώ. Φαντάζομαι ότι βάζοντας περισσότερο γιαούρτι στην μαρινάδα θα έβγαινει λίγη σάλτσα ακόμη.
User Photo theremina theremina
2009-11-17 14:53:39
Χαίρομαι που σας άρεσε! Από 'κάψα' πως σας φάνηκε? Προσπαθώ να μην γράψω εδώ συνταγές-βόμβα, οπότε το feedback θα με βοηθούσε :-))
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-11-17 14:18:43
Το έφτιαξα τελικά προχτές και το καταναλώσαμε ! Πολύ νόστιμο, το κοτόπουλο ψήθηκε τέλεια και η γεύση φανταστική. Αναρωτιέμαι μόνο αν έπρεπε να έχει λίγη σάλτσα παραπάνω. Το συνοδεψαμε με το αρωματικό ρυζι, τα σχόλια στη συνταγή...
User Photo theremina theremina
2009-11-15 13:01:08
Ναι, την μαρινάδα γιαουρτιού βάζεις από πάνω :-)) Διορθώνω τις οδηγίες αμέσως!
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-11-15 10:41:47
>4. Τοποθετείτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε πυρίμαχο σκεύος, >και απλώνετε το γιαούρτι από πάνω. Εννοούσα αν αυτό που πρέπει να μπει από πάνω μήπως είναι το υπόλοιπο της σάλτσας ή επιπλέον γιαούρτι;
User Photo theremina theremina
2009-11-15 02:50:05
"Στο ψήσιμο μπαίνει άλλο γιαούρτι΄ και πόσο;" Εμμ, δεν ξέρω! Για να υπάρχει περισσότερη σάλστα είναι ο λόγος? Φαντάζομαι ότι εάν μπει κιάλλο γιαούρτι ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι για να 'πήξει' να να μη 'κόπει' το γιαούρτι. Αλλά και να 'κόψει' η γεύση θα είναι εντάξι, μόνο η υφή της σάλτσας θα επηρεαστεί.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-11-15 00:47:24
Το έβαλα απόψε στη μαρινάδα. Στο ψήσιμο μπαίνει άλλο γιαούρτι΄ και πόσο; (H tikka σε σκόνη όταν ανοίγεις το κουτί μυρίζει πολύ ωραία!)
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-27 21:27:59
Γιάμυ!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.