Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ζύμη για «Choux» ή αλλιώς «Βignè»


4
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Μπορούμε να τα βρούμε και έτοιμα από ζαχαροπλαστείο αλλά τα σπιτικά έχουν άλλη γεύση και ομορφιά.. Είναι λίγο μπελάς και παράξενη η διαδικασία του να φτιαχτεί γιατί χρειάζεται 2 φορές ψήσιμο και υπομονή.

 

Επίσης, εμένα μέχρι να μου πετύχουν.. είχα κανά δυό φορές λίγο απελπιστικά αποτελέσματα, αλλά εάν μάθει κανείς τους σωστούς χρόνους και τον τρόπο που δουλεύεται η ζύμη, τότε βγαίνουν πολύ ωραία περήφανα και φουσκωτά μπαλάκια, έτοιμα να δεχθούν ότι γέμιση τους βάλουμε!!!

 

Βεβαίως εάν δεν έχουμε χρόνο.. ας πάρουμε και τα έτοιμα, δεν χάλασε ο κόσμος..

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

 

Μια συνηθισμένη συνταγή είναι για να φτιάξουμε «Profiteroles» και την οποία συνταγή θα ανεβάσω σε ξεχωριστή σελίδα.



Και λίγα λόγια για την ιστορία:

 

Πίσω στην Αναγέννηση, η Caterina de Medici, αφού παντρεύτηκε τον Enrico II της Γαλλίας και έγινε βασίλισσα, επιστρέφοντας πίσω στην γενέτειρά της την Τοσκάνη, έφερε μαζί της όλες τις γαστρονομικές της συνταγές.


Ένα από τους σεφ της, κάποιος με το όνομα «Popelini», δημιούργησε το 1540 τη συνταγή για τα «Choux» η οποία γίνεται στη συνέχεια πολύ γνωστή και στη Γαλλία.


Πολύ αργότερα, το 17 αιώνα, όπου εξελίχθηκε η μεγάλη τέχνη της ζαχαροπλαστικής, δημιουργήθηκε η συνταγή των «Profiteroles»…

 

Ετικέτες:σου, προφιτερόλ Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. νερό
  • ½ φλ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε μικρούς κύβους περίπου 1 εκ
  • ¼ κ/κι αλάτι
  • ¼ κ/κι ζάχαρη
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 205 βαθμούς.

Βάζουμε τη γρίλια στο μέσο του φούρνου.

 

  • Σε ένα μικρό γυάλινο μπολ-μεζούρα, χτυπάμε ελαφριά τα αυγά με πιρούνι να ενωθούν.

Βάζουμε περίπου 2 κουταλιές σούπας των αυγών σε μια μικρή κούπα.

Αφήνουμε περίπου το ½ φλιτζάνι από τα αυγά στη μεζούρα.

 

  • Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατώνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να βράσει.

Αποκρίνουμε από τη φωτιά.

 

  • Προσθέτουμε το αλεύρι στο νερό με το βούτυρο και χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι ανακατώνουμε.

Τα γυρνάμε στη χαμηλή φωτιά. Εδώ είναι το πρώτο σημαντικό στάδιο για την επιτυχία της συνταγής.. Είναι η ώρα να κάνουμε το άμυλο ζελατίνη!

 

  • Χτυπάμε δυνατά για περίπου 20’ μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και μαλακιά μπάλα από ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα με ευκολία. Όταν δούμε να κολλούν οι κόκκοι από το αλεύρι στον πυθμένα της κατσαρόλας, τότε είναι ή ώρα να βάλετε το ρολόι στα 3 λεπτά, και ανακατώνουμε δυνατά.

 

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και τη βάζουμε στο μίξερ και δουλεύοντάς τη σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για 1’-2’ απλά για να ελευθερωθεί ο ατμός από τη ζύμη και να ξαναγίνει μαλακιά και απαλή.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο δοχείο.

 

  • Η ζύμη πια θα είναι χλιαρή. Ρίχνουμε λίγο λιγο από τα αυγά που κρατήσαμε (½ φλ.) στη ζύμη. Χτυπάμε δυνατά κάθε φορά και αφού ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το επόμενο και συνεχίζουμε, για περίπου 1’ μέχρι να γίνει μια πολύ απαλή και όμορφη ζύμη.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι σαν παχιά και κρύα κρέμα, αρκετά σφικτή για να κρατά το σχήμα της όταν θα πάρουμε μια κουταλιά αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να πέφτει σιγά σιγά από το κουτάλι. Εάν δεν πέφτει, τότε προσθέτουμε λίγο από το αυγό που κρατήσαμε πίσω, τις 2 κουταλιές, και ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει ξανά η ομοιόμορφη ζύμη. Το ξαναδοκιμάζουμε και εάν όλα είναι εντάξει είμαστε έτοιμοι για το φούρνο.

 

  • Το υπόλοιπο αυγό που έμεινε, θα το χρειαστούμε για να αλείψουμε τα μπαλάκια πριν το φούρνο.

 

  • Βάζουμε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου.

 

  • Γεμίζουμε μια σακούλα- χωνί για ζύμη με την κρεμώδη ζύμη μας και φτιάχνουμε 20 μπαλάκια μεγέθους περίπου 2,5 εκ διάμετρο και ύψος περίπου 1,5 – 2 εκ και σε απόσταση για να έχουν μέρος να φουσκώσουν.

 

  • Αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε πίσω, τα μπαλάκια.

 

  • Ψήνουμε για 10’ σε δυνατό φούρνο (205 βαθμούς) για να φουσκώσουν απότομα και να δημιουργηθεί το κενό στο κέντρο τους.

 

  • Μετά χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και τα ψήνουμε για ακόμα 10’ – 15’ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνουμε το φούρνο.

 

  • Δεν τελειώσαμε όμως.. Χρειάζονται να στεγνώσουν για να μην ξεφουσκώσουν.. Πρέπει να ελευθερώσουμε τον ατμό από μέσα τους.

 

  • Τα βγάζουμε, τα γυρνάμε ανάποδα και κάνουμε με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι μια τρύπα στο κάτω μέρος των σιου.

 

  • Όπως είναι αναποδογυρισμένα, τα βάζουμε πίσω στο φούρνο, που είναι ήδη σβηστός και αφήνουμε την πόρτα του φούρνου λίγο ανοικτή, βάζοντας ένα ξύλινο κουτάλι στερεωμένο τη μια του μεριά στο φούρνο και το άλλο στην πόρτα του φούρνου για περίπου 10’ ή μέχρι να ελευθερωθεί η θερμοκρασία του.

 

 

  • Αφού περάσουν τα 10’ κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και τ’ αφήνουμε να μείνουν να στεγνώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-05 22:08:12
Πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως αναλυτική η συνταγή σου vch!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.