Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ζυμαρικά ολικής άλεσης au gratin


6
0


Μερίδες: 4 με 5
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo theremina theremina

Εάν έχετε κάποιον δύσκολο στο σπίτι που αντιστέκεται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ίσως αυτή η συνταγή να τους πείσει.  Τα καπνιστά αλλαντικά και τα ώριμα τυριά σκεπάζουν την 'χωματίλα' των ζυμαρικών ολικής άλεσης.

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, η συνταγή αυτή δεν έχει πολύ τυρί - σε σχέση με τις περισσότερες συνταγές για ζυμαρικά ογκρατέν. Εάν το θέλετε πιό ζουμερό/πλούσιο μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του τυριού μαζί με λίγο γάλα (1/3 κούπα) ή κρέμα γάλακτος επιπλέον.

Ετικέτες:ογκρατέν,ωγκρατέν Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ζυμαρικά & Ρύζι / Ζυμαρικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

μισό πακέτα ζυμαρικά ολικής άλεσης (250 γραμμάρια) σε σχήμα βίδες (fusilli)

200 με 230 γραμμάρια τυρί, κατά προτίμιση συνδυασμός διαφόρων τυριών με έντονη γεύση - όπως ελβετική γραβιέρα, έμενταλ, τσένταρ, γκούντα 12 μηνών - τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

3 κουταλιές τριμμένη παρμεσάνα (ή μετσοβόνε εάν σας αρέσουν τα καπνιστά τυριά)

200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

5 με 7 φέτες ζαμπόν από μπούτι (κατά προτίμιση καπνιστό ή πιπεράτο)

5 φέτες μπέϊκον (προαιρετικό) - αφαιρέστε όσο από το λίπος μπορείτε

1. Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. (Εγώ βράζω ολόκληρο το πακέτο και χρησιμοποιώ το υπόλοιπο σε άλλη συνταγή αργότερα στην εβδομάδα - π.χ. την συνταγή μου για "μεσογειακή τονοσαλάτα" που βρίσκεται εδώ)

2. Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά, και κόβουμε τις φέτες ζαμπόν σε κύβάκια. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, συν την τριμμένη παρμεξάνα (ή το μετσοβόνε).

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

4. Εάν θα βάλετε και μπέϊκον στην συνταγή, από νωρίς τοποθετούμε μέσα στον φούρνο ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί, με τις φέτες μπέϊκον μέσα, για να ψηθεί το μπέϊκον.  Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από το σκεύος, το κόβουμε σε κυβάκια και το προσθέτουμε στο μείγμα ζαμπον-τυρία.

5. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το μείγμα ζαμπον-τυρία. Τα ρίχνουμε στο πυρίμαχο σκεύος, και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος.

6. Σκεπάζουμε ελαφρά το σκεύος/ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να λείωσουν τα τυριά και να απορροφηθούν τα υγρά από τα ζυμαρικά. Ξεσκεπάζουμε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 5-10 λεπτά.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.