Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ζεστό ρόφημα με Κρασί και Μπαχαρικά "Gluehwein"!


8
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 70 '
User Photo vch vch
Αυτό είναι ένα χειμωνιάτικο παραδοσιακό Γερμανικό γιορτινό ποτό αλλά που πίνεται πια σε όλη την Ευρώπη. Συνήθως κανένας δεν αντιστέκεται στη μυρουδιά που αναδύεται από τα μπαχαρικά τα οποία ζεστάθηκαν στο κρασί. Είναι απίθανο δίπλα από το τζάκι με συνοδεία ενός πιάτου από φοντύ τυριών. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε επιλεγμένα καταστήματα (βρήκα μια μικρή συλλογή κάπου στο Κολωνάκι), ποτήρια με χοντρά τοιχώματα που είναι ειδικά φτιαγμένα για να κρατάνε τη θερμοκρασία αλλά και να μην καίγονται οι χούφτες που τυλίγονται γύρω από το σώμα του ποτηριού την ώρα αυτής της όμορφης απόλαυσης.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί με σώμα, κατά προτίμηση Burgundy ή Merlot ή Pinot Noir,
  • 1/2 πορτοκάλι στο οποίο έχετε καρφώσει με 5 - 8 γαρύφαλλα απ’ έξω
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες
  • 1 λεμόνι σε φέτες,
  • Λίγο ξύσμα περγαμόντο, (εαν σας αρέσει)
  • 3 – 5 κ/λιές μέλι,
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 2 ξυλαράκια κανέλας,
  • 1 μπαστουνάκι βανίλιας, το χωρίζουμε στη μέση και το ρίχνουμε μέσα,
  • 1 κ/κι σπόρους μαύρο πιπέρι,
  • 1 κ/κι τριμμένο τζίντζερ,
  • Λίγο μπαχάρι,
  • 1 κ/κι μοσχοκάρυδο,
  • 1 αστέρι γλυκάνισο (Star Anice),
  • 2 κ/λιές λικέρ όπως cointreau ,
  • Λίγο grand marnier, calvados ή cherry brandy ή ακόμα και απλό κονιάκ.

Βράζουμε τα λικέρ και τη βανίλια στη φωτιά για περίπου 1’ - 2' σε μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

 

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το πιπέρι, το τζίντζερ, το μπαχάρι, το αστέρι και το μοσχοκάρυδο και τα βάζουμε στη φωτιά. Τ’ ανακατώνουμε με μια σπάτουλα συνεχώς.

Όταν αλλάξουν χρώμα τα μπαχαρικά τ’ απομακρύνουμε από τη φωτιά αλλά και το ζεστό τηγάνι για να μην καούν.

 

Θα είναι έτοιμο ήδη το μείγμα των λικέρ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα και ανακατώνουμε για λίγο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ν’ αρχίζει να αλλάζει το χρώμα και να καραμελλώνει. Προσθέτουμε τα γαρίφαλα που βρίσκονται στο πορτοκάλι, τα ξυλαράκια της κανέλας και το ξύσμα από περγαμόντο.

 

Όταν αρχίσει να μαζεύεται στο κέντρο το βράσιμο, ρίχνουμε το κρασί. Ανακατώνουμε και αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τις φέτες από το πορτοκάλι και το λεμόνι, που προηγουμένως έχουμε κόψει σε φέτες, ξεχωριστά τη κάθε μία για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πιο λίγο, καλύπτουμε την κατσαρόλα και το βράζουμε για 1 ώρα. Θα ήταν καλό να γίνει το βράσιμο σε μπεν μαρί.

 

Αφού είναι έτοιμο, το παγώνουμε το βράδυ και την επόμενη μέρα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Αφαιρούμε τα λεμόνια αφήνουμε τα πορτοκάλια.

 

Το ζεσταίνουμε ξανά και το σερβίρουμε ζεστό.

 

Βάζουμε σε ποτήρι 1 φέτα από πορτοκάλι και 1 στικάκι από κανέλα (το αφήνουμε να εξέχει σαν καλαμάκι). Γεμίζουμε με το ζεστό κρασάκι.

 

Στην υγειά μας!!

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-11-07 14:59:48
Στην υγειά μας :-)
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-11-07 14:45:16
Καταπληκτικό! Για μία ακόμα φορά μπράβο vch!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.