Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ζακυνθινό Πασχαλινό γιαουρτόψωμο


11
0


Μερίδες: πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo ΝΤΙΜΗ ΝΤΙΜΗ

Διαχρονική αξία αυτό το ψωμί!Στη Ζάκυνθο είναι μέρος των εθίμων του Πάσχα από παλιά.Πολλές φορές αντικαθιστά το κλασσικό τσουρέκι και αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε το λόγο...

Ετικέτες:γλυκό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Κλασσικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. αλάτι
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελλάκια νωπή
1 κουτ. καλά γεμάτη μαχλέπι τριμμένο
6 – 8 κουτ. ζουμί κανέλας (βάζετε στο μπρίκι 1/2 φλ. νερό με ένα ξύλο κανέλας κομματιασμένο και δυο γαρίφαλα και το βράζετε αρκετά για να βγεί όλο το άρωμα της κανέλας)
5 κουτ.σούπας ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσέ γιαούρτι
γάλα χλιαρό όσο χρειαστεί
8 κουτ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
4 κόκκινα αυγά
1.Βάλτε στο μπολ του ζυμώματος ή του μίξερ τα αυγά, το γιαούρτι, το ζουμί της κανέλας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαγιά.
2.Προσθέστε δύο χούφτες από το αλεύρι και χτυπήστε τα να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
3.Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε υγραίνοντας το με όσο χλιαρό γάλα χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.
4.Προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε να ενωθεί καλά.
5.Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί είκοσι λεπτά περίπου.
6.Πλάστε καρβέλι ή κουλούρα και κάνετε με το χέρι σας ή με ένα ξύλο τέσσερις τρύπες στην περιφέρεια του ψωμιού.
7.Βάλτε εκεί τα κόκκινα αυγά και φροντίστε να μπούνε μέσα στη ζύμη σχεδόν μέχρι τη μέση.
8.Αφήστε το ψωμί να ανέβει και μετά αλείψτε το με χτυπημένο ασπράδι αυγού για να γυαλίσει απλά, ή με ολόκληρο αυγό χτυπημένο για να κάνει σκούρο χρώμα.
9.Τρυπήστε το σε 4-5 σημεία με ένα ξύλο και ψήστε το σε 180°C.
Αφήστε το να κρυώσει σε σχάρα.

Καλό Πάσχα! 

Σχόλια

User Photo mima mima
2010-03-11 10:17:34
Πολύ ωραία παραλλαγή. Θα το δοκιμάσω το Πάσχα.
User Photo teri teri
2010-03-11 09:48:24
Υπέροχο Ντίμη, νομίζω πως δεν θα περιμένω μέχρι το Πάσχα για να το φτιάξω. Αυτό το Σ/Κ θα δοκιμαστεί σίγουρα.
User Photo paprika paprika
2010-03-10 21:18:22
Το έχω δοκιμάσει, μου άρεσε και το φτιάχνω και εγώ αυτό το γιορτινό ψωμί!!! Σας συνιστώ να το φτιάξετε και σείς!!!!!!!!!
User Photo mariana mariana
2010-03-10 21:17:06
Κάθε παραδοσιακή συνταγή του τόπου μας αξίζει να δοκιμαστεί και να διαδοθεί!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-03-10 20:18:45
Ωραία έθιμα έχετε στη Ζάκυνθο ΝΤΙΜΗ!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.