ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε λίγο χλιαρό γάλα μαζί με την μαγιά & 1 κουτ. γλ. ζάχαρη & λίγο αλεύρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί έτσι ώστε να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε τον χυλό με μια κουβέρτα & το αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα. (αν έχετε αναμένο το καλοριφέρ μπορείτε να το βάλετε κοντά για να φουσκώσει πιο γρήγορα)
Την ώρα που φουσκώνουνε τα παραπάνω υλικά, εμείς βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό, τοbakingpowder, το κονιάκ, το μαχλέπι με την μαστίχα. Τα χτυπάμε για ½ ώρα περίπου & μετά προσθέτουμε το ζουμί από το μαχλέπι.
Μαζεύουμε την μαγιά στη μέση απαλά με το χέρι μας (αφού έχει φουσκώσει) & ρίχνουμε γύρω γύρω τα υλικά που έχουμε χτυπήσει στο μίξερ. Τα ανακατεύουμε με το χέρι & προσθέτουμε το αλεύρι. (Αν θέλουμε τώρα να φτιάξουμε τσουρέκι βάζουμε παραπάνω αλεύρι για να γίνει σφυχτή η ζύμη, ενώ αν θέλουμε να φτιάξουμε βασιλόπιτα φροντίζουμε να είναι η ζύμη σαν το κέϊκ ζουμερή). Σε περίπτωση που φτιάξετε τσουρέκι σε σχήμα πλεξούδας μπορείτε να βάλετε & 1 κόκκινο αυγό στην αρχή του πλεξίματος. Αν όμως φτιάξετε βασιλόπιτα, μην τυχόν & ξεχάσετε το φλουρί γιατι αλοίμονό σας. Να βάλετε ένα κέρμα (ελαφρύ κατά προτίμηση για να μην καθίσει κάτω-το πολύ 50λεπτο) μέσα σε αλουμινόχαρτο & να το τυλίξετε καλά. Το βάζετε μέσα στην ζύμη (κάντε & μια ευχή που ξέρετε μπορεί να σας βγει σε καλό).
Το βάζουμε σε ένα μακρόστενο ταψί ή 2 στρογγυλά μικρά, τα λαδώνουμε καλά (εγώ πάντα βάζω λάδι όχι βούτυρο για να μην κολήσει. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λαδόχαρτο στο ταψί & να το λαδώσετε λίγο για να βγει πιο εύκολα)
Αλοίφουμε με 1 αυγό & λίγο νεράκι μαζί το τσουρέκι/βασιλόπιτα & ρίχνουμε σουσάμι (άσπρο & μαύρο ή μόνο άσπρο). Μπορείτε να ρίξετε & φλούδες από αμύγδαλο χωρίς το σουσάμι.
Το ψήνετε 45-50 λεπτά στους 180-190 βαθμούς (πρώτα από κάτω να φουσκώσει για ½ ώρα & μετά το βάζετε στο αερόθερμο για το υπόλοιπο της ώρας). Το ψήσιμο εξαρτάται από πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!