Κόβουμε με ψαλίδι και με ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ τα 3 αγκάθια της κάθε δράκαινας που φέρουν το δηλητήριο, (ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και δύο, δεξιά και αριστερά, μπροστά από τα βράγχια), προσέχοντας να μη τρυπηθούμε. Έπειτα αφαιρούμε τα εντόσθια, ΑΦΟΥ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ, ΟΧΙ ΠΡΙΝ. Μπορούμε για μεγαλύτερη ασφάλεια να κόψουμε τελείως τα κεφάλια και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα σώματα των ψαριών.
Χαράσουμε τις ντομάτες στο κάτω μέρος τους σε σχήμα σταυρού και τις βουτάμε σε καυτό νερό για μερικά λεπτά έτσι ώστε να ξεφλουδιστούν εύκολα. Αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις αλέθουμε και τις κάνουμε ζωμό.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τον πελτέ ντομάτας.
Προσθέτουμε το ζωμό ντομάτας που ετοιμάσαμε, τη σκελίδα του σκόρδου, το αλάτι και το μπούκοβο και τα αφήνουμε λίγη ώρα για να γίνει μια καλή σύβραση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, ακουμπάμε τις δράκαινες πάνω στη σάλτσα που σιγοβράζει και σκεπάζουμε με το καπάκι.
2010-11-23 16:31:32
Δημήτρη μου η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία από τις τρεις συνταγές σου που έφτιαξα αυτές τις μέρες. Το καθάρισμα των ψαριών το ανέλαβε ο μπαμπάς μου που έχει ασχοληθεί χρόνια με τα ψάρια. Εγώ τα μαγείρεψα και ενθουσιαστήκαμε οικογενειακώς. Πέντε σκουφάκια από μένα και πολλά πολλά μπράβο απ όλους μας για την πρόταση.
2010-11-19 11:18:21
Πω, πω, πω αυτό το ψάρι το ψαρεύει κάθε καλοκαίρι ο άντρας μου στη Χαλκιδική - έχει γίνει εξπέρ στο καθάρισμά του κι εγώ εξπέρ στο μαγείρεμά του! Είναι πεντανόστιμο! Να μια συνταγή ακόμη για να το μαστορεύω!!!