Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γλυκό Βύσσινο (και βυσσινάδα)


7
0


Μερίδες: ανάλογα
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo theremina theremina

Με λίγα βύσσινα φτιάχνουμε 3 βαζάκια γλύκο του κουταλιού βύσσινο, και 2 μπουκάλια σιρόπι βύσσινο για βυσσινάδα.

Επειδή μου αρέσει η ΄φρέσκια' γεύση του φρούτου, το σιρόπι το φτιάχνω κάπως πιό αραιό και λιγότερο γλυκό από τις παραδοσιακές συνταγές.  'Ισως σας φανεί λιγότερο γλυκό απ'ότι έχετε συνηθήσει, εάν θέλετε, χρησιμοποιήστε περισσότερη ζάχαρη.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κουταλιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 1/2 κιλό φρέσκα βύσσινα

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

 

1. Πλένουμε τα βύσσινα. Βάζουμε τα βύσσινα (μαζί με τα κοτσάνια) σε μία λεκάνη με νερό και ξεπλένουμε 1-2 φορές. Βγάζουμε τώρα τα κοτσάνια και αφήνουμε τα βύσσινα να στραγγίσουν καλά.

2. Με φουρκέτα ή ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιού, βγάζουμε τα κουκούτσια.

3. Εάν έχετε ήδη κουραστεί, βάλτε τα βύσσινα στο ψυγείο και συνεχίστε την επομένη, δεν υπάρχει βιασύνη!

4. Αποστειρώνετε 3 ή 4 βαζάκια και 2 γυάλινα μπουκάλια.

5.Για να βράσουμε τα βύσσινα, ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα, και βάζουμε στην φωτιά.  Ανακατεύουμε, και όταν λείωσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα βύσσινα.

5. Από την στιγμή που θα βράσει, μετρήστε 1 ώρα περίπου. Θα πρέπει να μείνετε πάνω από την κατσαρόλα, να αφαιρείτε τον αφρό όταν σχημαστιστέι, να προσέχετε να μην ξεχειλείσει το σιρόπι.  Αφήστε να βράσουν σε σχετικά σιγανή φωτιά για μία ώρα, μέχρι να πήξει το σιρόπι.

6. Ελέγχετε το πήξιμο του σιροπιού ρίχνοντας μία σταγόνα σιρόπι σε ένα πιατάκι και να δείτε ότι κρατάει το σχήμα του.  Προσοχή να μήν σφήξει πολύ και καραμελώσει. (Εγώ προτιμώ αραιό σιρόπι.)

7. Με τρυπητή κουτάλα βάζετε τα βύσσινα σε 3 βαζάκια, και μετά ρίχνετε λίγο από το σιρόπι για να σκεπαστούν.  Με κουταλάκι πιέζετε τα βύσσινα μέσα στο βαζάκι για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Κλείνετε καλά τα καπάκια.

8. Χρησιμοποιόντας ένα μεταλλικό χωνί, ρίχνετε το σιρόπι μέσα στα δύο μπουκάλια. Αφήνετε ξεσκέπαστα μισή ώρα για να φύγει ο ατμός, και μετά σκεπάζετε με τα καπάκια.

 

Σχόλια

User Photo lena2 lena2
2009-07-15 21:14:35
αν βάλλεις λίγο παραπάνω ζάχαρη θα βγάλλεις περισσότερη βυσσινάδα,όπως επίσεις αν τα βάλλεις στην κατάψηξη μπορείς να φτιάξεις πάλι βυσσινάδα.
User Photo theremina theremina
2009-07-04 06:04:36
Για γλυκά του κουταλιού & μαρμελάδες, η αναλογία ζάχαρης/φρούτου έχει σχέση με το πόσο γλυκό είναι το φρούτο. Συνήθως η αναλογία είναι 1:1, μερικές φορές λιγότερο (πχ για μαρμελάδα βερίκοκο βάζουμε την μισή ζάχαρη). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα ξυνό φρούτο που χρειάζεται ζάχαρη. Επίσης θέλησα να φτιάξω αρκετό σιρόπι (βυσσινάδα) οπότε πρόσθεσα αρκετό νερό, και για αυτό χρειάζεται η επιπλέον ζάχαρη. Μπορείτε να κάνετε την συνταγή με αναλογία 1:1 αλλά θα βάλετε ελάχιστο νερό (1/4 κούπας) ή καθόλου.
User Photo kika kika
2009-07-04 01:21:06
Χρειάζεται απαραίτητα τόση ζάχαρη ή γίνεται και με λιγότερη ?
User Photo theremina theremina
2009-06-21 23:05:36
Είναι η εποχή τους τώρα! Μαζέψαμε αρκετά κιλά από τις βυσσινιές της μαμάς.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-21 22:59:37
Έφτιαχνε η γιαγιά μου ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και μου άρεσε πολύ. Παρόλο που ήταν μεγάλο δεν άντεχε πολύ... Νομίζω ο τέλειος συνδυασμός είναι με παγωτό καϊμάκι! Σλούρπ!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.