Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γεμιστά του ρεπόρτερ


13
0


Μερίδες: 5
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 120 '
User Photo aris1 aris1

Για κάποιο λόγο το η υπόθεση «γεμιστά» μου φαινόταν πάντα ελκυστικά περίπλοκη. Έτσι αποφάσισα να κάνω ρεπορτάζ. Πήρα κάποια στοιχεία τηλεφωνικά από τη βασική πηγή μου, τη μάνα μου, έκανα μια επιτόπια έρευνα στην κουζίνα και σε κάτι παλιούς τσελεμεντέδες, όμως μια αναζήτηση στο Ίντερνετ έβγαλε scoop, «λαυράκι» που λέμε στα ελληνικά: η υπόθεση είχε πολύ ζουμί. Γκουγκλάροντας βρήκα καμιά δεκαριά ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Κράτησα, λοιπόν, το βασικό σκελετό του θέματος, εμπλούτισα το στόρι με ότι στοιχεία έκρινα απαραίτητα για να το ζωντανέψω. Το αποτέλεσμα ήταν για πρωτοσέλιδο!

Ετικέτες:λαδερά, ντομάτα, πιπεριά, ρύζι, καλοκαίρι, ορφανά, φούρνος Διατροφή:Vegan
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Λαδερά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 5 ντομάτες μεγάλες
  • 5 πιπεριές μεγάλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα σουλτανίνα
  • 1 σακουλάκι κουκουνάρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κυβάκι τριμμένο σκόρδο
  • 1-2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτί κον κασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 χούφτα δυόσμο φρέσκο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • Τυρί φέτα, τριμμένη και κομμάτια
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πλένετε καλά και κόβετε με ένα μαχαίρι τα «καπάκια» από τις ντομάτες. Προσοχή, δεν τα πετάτε. Αδειάζετε με ένα κουτάλι την ψίχα τους και την τρίβετε στο μούλτι , προσθέτοντας τη ζάχαρη και τον πελτέ και το τριμμένο σκόρδο. Το μούλτι είναι ο καλύτερός σας φίλος σε αυτή τη συνταγή.
  • Πλένετε τις πιπεριές και κόβετε τα κοτσάνια τους. Κρατάμε τα «καπάκια» τους, αλλά τις αδειάζετε από όλα τα σπόρια (κόβετε εντελώς την καρδιά τους)
  • Πλένετε καλά το ρύζι (εις τριπλούν). Το ανακατεύετε με τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
  • Παίρνετε μια μικρή κατσαρόλα, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι (μούλτι, εσύ, σούπερ σταρ…) και το τσιγαρίζουμε σε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο. Ρίχνετε όλα τα υλικά, μαζί και την ψίχα από τις ντομάτες –σταφίδες-κουκουνάρια, στην κατσαρόλα για να πάρουν βράση για 10-15 λεπτά. Μην ξεχάσετε το αλάτι και το πιπέρι!
  • Γεμίζετε ντομάτες και πιπεριές έως τα ¾ και τα τοποθετείτε στο ταψί. Μην χρησιμοποιήσετε όλο το ρύζι, κρατήστε λίγο.
  • Πριν κλείσετε τα γεμιστά με τα «καπάκια» τους, ρίξτε μέσα λίγη τριμμένη φέτα στο καθένα.
  • Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τις βάζετε στο ταψί στα ανοίγματα ανάμεσα στις πιπεριές και τις ντομάτες.
  • Ανοίγετε το κον κασέ και το ανακατεύετε με το ρύζι που περίσσεψε από το γέμισμα. Αν θέλετε, προηγουμένως το λιώνουμε και αυτό στο μούλτι. SOS: Μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε όλο το κον κασέ. Προσέξτε να μην γίνει… σούπα. Βλέπετε και κάνετε!
  • Περιχύνετε το κον κασέ με το υπόλοιπο ρύζι στο ταψί.
  • Πάνω από τα καπάκια ρίχνετε τριμμένη φρυγανιά. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεροψηθούν και θα γίνουν πιο νόστιμα!
  • Βάζετε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  • Από πάνω ρίχνετε 1 ποτήρι νερό στο ταψί και περιλούζετε τα γεμιστά το ελαιόλαδο που περίσσεψε.
  • Ψήνετε για 1- 1 ½ ώρα. Προσθέτετε νερό αν δείτε ότι χρειάζεται. Μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 240 αν βλέπετε ότι καθυστερούν να ψηθούν. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη λίγο νεράκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Σερβίρετε με κομμάτια φέτας
  • Σχόλια

    User Photo apapsa apapsa
    2009-08-27 13:32:17
    Ναι, το ξέρω. Ο περισσότερος κόσμος τρελαίνεται. Είμαι μια καταπιεσμένη μειονότητα.
    User Photo aris1 aris1
    2009-08-27 13:02:53
    Μπα... είπε καλό λόγο η candyne... Πως το 'παθε. apapsa τρελαίνομαι για φρούτα και γλυκά μέσα στο φαί. Αφού σκέφτομαι να φτιάξω και το άλλο το κοτόπουλο με το πορτοκάλι και τη μαρμελάδα!
    User Photo candyne candyne
    2009-08-27 11:09:13
    Επειδή το έφαγα το συγκεκριμένο πιάτο,έχω να πώ ότι τα κουκουνάρια και οι σταφίδες προσθέσανε έναν άλλο τόνο στην πατροπαράδοτη γνωστή σε όλους μας γεύση!Well Done!!
    User Photo apapsa apapsa
    2009-08-26 18:22:11
    Αγαπητέ φίλε ari, με αυτή σου τη συνταγή με βάζεις για πρώτη φορά σε πειρασμό να χρησιμοποιήσω το "Μπα" (thumps down) κουμπάκι στο πάνω μέρος της σελίδας. Οι σταφίδες και τα κουκουνάρια είναι το μοναδικό πράγμα που δεν τρώω ούτε κατά διάνοια και είναι αυτή ακριβώς η χρήση τους (σε γεμιστά) που μου δημιούργησε αυτή την απέχθεια. Υποπτεύομαι κιόλας ότι μου δημιούργησε και την απέχθεια στα φαγητά που εμπεριέχουν γλυκά, φρούτα και τα τοιαύτα (βάζω εγώ κιμά στα γαλακτομπούρεκά σας; εσείς γιατί βάζετε δαμάσκηνα στα μοσχάρια μου;;;). Δε θα σου βάλω, όμως, thumps down, γιατί ξέρω ότι δεν το έκανες από πρόθεση, αλλά από υπερβολικό δημοσιογραφικό ζήλο :P

    Παραλλαγή συνταγής

    User Photo aris1 aris1
    2009-08-26 15:52:21
    1 Τα υλικά δεν χρειάζετε να τα βράσετε πριν γεμίσετε τις ντομάτες και πιπεριές. Μπορείτε απλά να τα ανακατέψετε σε μια λεκάνη αντί για κατσαρόλα
    User Photo aris1 aris1
    2009-08-26 15:53:25
    2 Σε μία συνταγή είδα να βάζουν και κομμάτια μπέικον στη γέμιση, αφού πρώτα έχουν τσιγαριστεί. Το δοκίμασα σε μερικά από τα γεμιστά και πάει πολύ. Αλλά για μένα γεμιστά = ορφανά.
    User Photo aris1 aris1
    2009-08-26 15:53:43
    3 Το ρύζι καρολίνα χρησιμοποιείται συνήθως για ριζότο. Αν θέλετε τα γεμιστά σας να βγουν πιο σπειρωτά, θα βάλετε ρύζι νυχάκι. Εμένα πάντως μου αρέσουν λίγο νιανιά!
    User Photo aris1 aris1
    2009-08-26 15:53:59
    4 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα – δύο πολύχρωμες πιπεριές. Απλά να ξέρετε ότι είναι πιο γλυκές, και ότι –συνήθως- είναι πιο μικρές από τις πράσινες
    Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.