Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γαύρος τυλιγμένος σε "χαλί αράβικο"


12
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας: 1500 '
Χρόνος ψησίματος: 0 '
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
Αίγυπτος, 48 π.Χ. Η εικοσάχρονη Κλεοπάτρα, για να συναντηθεί στην Αλεξάνδρεια με τον Καίσαρα, δίνει διαταγή να τη μεταφέρουν τυλιγμένη μέσα σε ένα χαλί μικρών διαστάσεων. Η Ιστορία εμπνέει κι εμείς απολαμβάνουμε...
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Finger Food
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (12 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 κιλό γαύρο (όχι μικρού μεγέθους)
  • ξίδι (όσο χρειαστεί)
  • 2 κ.σ. αλάτι (γεμάτες κουταλιές)
  • ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές (ή 2 κ.γ. μπούκοβο)
  • 2 κ.γ. θυμάρι (ή ρίγανη)
  • αράβικες πίτες
Φιλετάρουμε τους γαύρους, πετώντας τα κεφάλια, τα εντόσθια, τις ραχοκοκαλιές και τις ουρές. Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο χωρίς να τα πιέσουμε για να χωρέσουν.

Προσθέτουμε ξίδι μέχρι να σκεπαστούν όλα τα φιλέτα και ρίχνουμε το αλάτι.

Κλείνουμε το βάζο, το ανακινούμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.

Σε ένα μικρό γυάλινο βάζο (περίπου 150 ml) κλείνουμε το ελαιόλαδο, τη σκελίδα του σκόρδου, τις καυτερές πιπεριές (ή το μπούκοβο) και το θυμάρι (ή τη ρίγανη) και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου. (Αν θέλουμε να κρατήσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο και για επόμενα μαγειρέματα, επιλέγουμε ένα μεγαλύτερο βάζο και αυξάνουμε αναλογικά τις ποσότητες των υλικών).

Την επόμενη μέρα απλώνουμε τις αραβικές πίτες που έχουμε αγοράσει, τις λαδώνουμε με ένα πινέλο με το λάδι που έχουμε ετοιμάσει για να αρωματιστούν και να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις κόβουμε σε λωρίδες πλάτους λίγο μεγαλύτερου από το μήκος των φιλέτων του γαύρου. (Δεν στραγγίζουμε το ελαιόλαδο για να αφαιρέσουμε τα αρωματικά που προσθέσαμε).

Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο, τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει η έντονη γεύση του ξιδιού, τα στραγγίζουμε καλά και τοποθετούμε ένα στην άκρη κάθε λωρίδας της πίτας. Τυλίγουμε, τοποθετούμε δεύτερο, τυλίγουμε, τοποθετούμε τρίτο κ.ο.κ. μέχρι το ρολό που θα σχηματιστεί να αποκτήσει το μέγεθος που θέλουμε.

Σερβίρουμε τα ρολάκια σαν ορεκτικό ή σαν μεζέ για κρασί, τσίπουρο ή ούζο.

(Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα φιλέτων, πρέπει να θυμόμαστε ότι για κάθε κιλό ακαθάριστου γαύρου χρησιμοποιούμε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας αλάτι και έτσι υπολογίζουμε αναλόγως την ποσότητα αλατιού που θα χρειαστούμε).

Σχόλια

User Photo mata mata
2010-12-02 02:30:02
πολυ ωραια συνταγη και ξερεις κατι dimitris-m μου αρεσουν πολυ οι συνταγες σου γιατι χρησιμοποιεις τα αρωματικα που μου αρεσουν και φυσικα χρησιμοποιω και εγω Ευχαριστουμε και για αυτην την συνταγη σου α.....δεν ξεχασα την συνταγη ....απλα αυτες τις ημερες εχω επισκεπτες και δεν εχω γραψει τιποτα θα στην στειλω συντομα!
User Photo Antzela Antzela
2010-12-02 00:20:17
παραξενη συνταγη....ομως θα την δοκιμασω!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.