Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γαρδούμπες


7
0


Μερίδες: ανάλογα την όρεξη
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo mima mima
Είναι ο αγαπημένος μου πασχαλινός μεζές και αυτή η συνταγή μου αρέσει πιο πολύ από όσες έχω δοκιμάσει
Ετικέτες:αλμυρό Πασχαλινό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Κρεατικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 αρνίσια συκωταριά (με τα γλυκάδια της και την σπλήνα της αν είμαστε τυχεροί)
2 αντεριές
άνηθο
μαϊδανό
πράσινα φύλλα από κρεμμυδάκια και σκορδάκια φρέσκα
αλάτι
πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτα
ή χυμό από 3 λεμόνια αν δεν μας αρέσει η τομάτα
ελαιόλαδο

Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κόβουμε όλα τα εντόσθια σε λωρίδες. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Πλένουμε τα έντερα πολλά χέρια νερό μέχρι να καθαρίσουν καλά, προσπαθώντας να μη μας κοπούν. Στο τέλος τους ρίχνουμε μέσα ξύδι αντί για νερό και τα ξεπλένουμε. Δεν τα γυρίζουμε γιατί μετά γλυστράνε και δεν μπορούμε να τυλίξουμε τις γαρδούμπες. Τις άκρες από τα έντερα τις αφήνουμε προς τα έξω στην λεκάνη για να μπορούμε να ξεκινάμε εύκολα το τύλιγμα.
Παίρνουμε μια λωρίδα από συκώτι, μια λωρίδα από πνευμόνι, ένα κλωναράκι άνηθο, ένα κλωναράκι μαϊδανό, ένα φυλλαράκι από κρεμμυδάκι και ένα από σκόρδο και τα κρατάμε όλα μαζί. Όπως τα κρατάμε στο χέρι μας, παίρνουμε το έντερο και κρατάμε την άκρη του με τον αντίχειρα πάνω στα εντόσθια και με το άλλο χέρι τυλίγουμε γύρω από αυτά το έντερο, να γίνει σαν μικρό κοκορέτσι περίπου. Βάζουμε τις γαρδούμπες στην κατσαρόλα σφιχτά τη μια με την άλλη, γιατί όταν αρχίσουν να βράζουν μαζεύουν.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε πάνω από τις γαρδούμπες το ελαιόλαδο (συνήθως ένα ποτηράκι του κρασιού είναι καλό). Μόλις σωθούν τα υγρά που βγάζουν, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμμένο σε 2 ποτήρια νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά για να σιγοβράσει το φαγητό. Αν δεν θέλετε την τομάτα θα σβήσετε με το κρασί και με το λεμόνι και θα ρίξετε 2 ποτήρια νερό για να βράσουν οι γαρδούμπες.
Μπορείτε να τις βάλετε και στο φούρνο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη
Καλό Πάσχα να έχουμε

Σχόλια

User Photo hariklis hariklis
2010-02-24 20:54:05
ερε και είναι κοντα το Πάσχα φέτος,το κακό θα είναι αν μας κάνει τα καλά τα περσινά και δεν σουβλίσουμε
User Photo κλαρα κλαρα
2010-02-24 19:31:51
δεν εχω φτιαξει ποτε αλλα μα το βρω το τσακιζω!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.