Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Γαλοπούλα γεμιστή


7
0


Μερίδες: 8-10
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 0 '
User Photo ADAM ADAM
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρια
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 Γαλοπούλα μέτρια (κατά προτίμηση με θερμόμετρο)
  • 1 κιλό κάστανα
  • 2 πακετάκια κουκουνάρι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 νεροπότηρο κονιάκ (και μία σύριγγα)
  • 3/4 κιλό κιμά
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι (για γεμιστά)
  • Λάδι
  • χοντρό και ψιλό αλάτι, πιπέρι και 2 φύλλα δάφνη
  • Χοντρή βελόνα και κλωστή (σπάγγο)
Αφήνουμε στο ψυγείο τη γαλοπούλα να ξεπαγώσει τελείως. Την τρίβουμε καλά με χοντρό αλάτι και μετά το ξεπλένουμε.Αδειάζουμε την κοιλιά της από τα συκωτάκια. Πέρνουμε τη σύριγγα και τη γεμίζουμε με κονιάκ. Κάνουμε ενέσεις στη γαλοπούλα σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά όσες περισσότερες μπορούμε στο στήθος και στην πλάτη, προσέχοντας να τις κάνουμε πάντα στο ψαχνό και όχι στα κόκκαλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε τα κάστανα (όσοι έχουν τζάκι στο τζάκι, αλλιώς μπορούμε και στο μάτι της κουζίνας, δεν ξέρω για τις κεραμικές εστίες), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λάδι να καλύψει τον πάτο και τσιγαρίζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κουκουνάρι και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κάστανα, τη δάφνη, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα φύλλα της δάφνης και γεμίζουμε την γαλοπούλα και από τις 2 πλευρές. Την ράβουμε καλά να μην βγει έξω η γέμιση και είναι έτοιμη για το φούρνο.

Όποιος θέλει να φτιάξει και σούπα, μπορεί να την βάλει σε μια μεγάλη κατσαρόλα να πάρει 3-4 βράσεις και να κρατήσει το ζωμό για τη σούπα.

Την τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου και από κάτω ένα μεγάλο ταψι για να τρέχουν τα ζουμιά και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς μέχρι να πεταχτεί το θερμόμετρο.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.