Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αφιέρωμα στο μούστο


15
0


Μερίδες: Ανάλογα τη συνταγή
Χρόνος ετοιμασίας:  '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Σε κάποιες άλλες εποχές το πάτημα των σταφυλιών ήταν ιεροτελεστία. Σήμερα είναι τεχνολογία. Ήταν μια γιορτή κάποτε ο τρύγος. Είναι εντυπωσιακό πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα. Οι γραφικοί πατητάδες δεν υπάρχουν πια. Σήμερα ο τρύγος γίνεται αξημέρωτα και διαρκεί όσο κρατά η δροσιά. Τα σταφύλια μεταφέρονται σε φορτηγά , προσεκτικά στοιβαγμένα σε ειδικά τελάρα, παραλαμβάνονται από σταφυλοδόχους και ανάλογα με το αν προορίζονται για λευκή ή ερυθρή οινοποιεία, πηγαίνουν στους ειδικούς χώρους...
Στο Ρωμαϊκό γαστρονομικό λεξικό αναφέρεται από τον Παλλάδιο, ως caroenum, ο μούστος, ο οποίος μειώνεται με βράσιμο κτά το 1/3 της αρχικής του ποσότητας. Η μικρασιάτικη κουζίνα χρησιμοποίησε ευρέως τον ψημένο μούστο για γλυκίσματα, όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια με το πετιμέζι, τα ρετσέλια και άλλα. Στις μέρες μας λίγες νοικοκυρές φτιάχνουν πλέον πετιμέζι. Το πετιμέζι στην αρχαιότητα εκτός από γλυκαντικό, χρησιμοποιήθηκε και σαν καρύκευμα σε συνδυασμό πάντα με μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη, κόλιαντρο). Σήμερα η χρήση του στη μαγειρική έχει περιοριστεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου συνηθίζουν να ψήνουν κρέας σε πετιμέζι. Ταιριάζει πολύ με αρνί και χοιρινό και λιγότερο με μοσχάρι και πουλερικά. Στο Ιόνιο και στις Κυκλάδες συνηθίζουν να φτιάχνουν πολύ το γνωστό σε όλους, ψάρι σαβόρο με πετιμέζι.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (15 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση


Μουσταλευριά
2 κιλά μούστος
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
καρύδια τριμμένα ή σουσάμι


Μουστοκούλουρα

2 ποτήρια λάδι
2 ποτήρια μούστο
750 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια σόδα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι του κρασού κονιάκ
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
1 1/2 κουταλάκι κανέλλα
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μουσταλευριά
Βάζετε σε μέτρια θερμοκρασία το μούστο να βράσει μαζί με το σιμιγδάλι μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αδειάζετε σε μπολ και πασπαλίζετε με καρύδια ή σουσάμι.



Μουστοκούλουρα
Βάζετε στο μίξερ και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα, το μούστο, το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρίφαλο, τη σόδα και το μπέικιν.
Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε.
Πλάθετε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετείτε σε λαμαρίνες που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχόλια

User Photo ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΝΗ
2010-09-22 22:43:20
sokolatoula τελεια η συνταγη με τα μουστοκουλουρα! θα τη δοκιμάσω! Σε ευχαριστω και για τα καλα σου λογια!
User Photo paprika paprika
2010-09-22 22:26:15
Μπράβο Σοκολατούλα για το ωραίο αφιέρωμα σου στο μούστο!! Εγώ πάντως πρίν ακόμα αποκτήσουμε το δικό μας αμπελάκι για το κρασάκι μας, έφτιαχνα το μούστο μόνη μου...διάλεγα ώριμα ωραία σταφύλια μοσχάτο, και τα έλιωνα στο τρυπητό με τα χέρια και ύστερα τα περνούσα απο το μύλο λαχανικών. Κουραστικό λίγο αλλά είχα σίγουρο και καθαρό μούστο για να φτιάξω τη μουσταλευριά μου!!!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-09-22 21:51:17
Δεν κάνεις λάθος blebarbouni. Και η δικιά μου μαμά νισιστέ χρησιμοποιεί για να φτιάξει μουσταλευριά. Απόψε τη ρώτησα τις αναλογίες και μου είπε ότι στα 2 1/2 ποτήρια μούστο βάζει δύο κουταλιές της σούπας νισιστέ. Οπότε κρατάμε και αυτή την εκδοχή.
User Photo blebarbouni blebarbouni
2010-09-22 21:13:18
Επίκαιρο!!!Αναλυτικότατη ανάρτηση, Μπράβο!!! Ασε που μας θύμησες τόσα πολλά!! Η μαμα μου νομιζω χρησιμοποιουσε νισεστε αντι για σιμιγδαλι (ισως και να κανω λαθος) :))
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-09-22 19:45:43
Σ ευχαριστώ πολύ Panselin! Κι εμείς εδώ στην επαρχία όσοι δεν έχουμε αμπέλια είναι λίγο δύσκολο να βρούμε καλό μούστο, αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολο απ ότι στην Αθήνα.
User Photo panselin panselin
2010-09-22 19:40:42
Sokolatoula πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου στο μούστο!! Αλήθεια είναι δύσκολο να βρείς καλό μούστο εδω στην Αθήνα, εσείς είστε τυχεροί!!
User Photo vana vana
2010-09-22 18:09:01
Ξύπνησες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια που η μαμά μου έφτιαχνε τέτοιες λιχουδιές. Νά 'σαι καλά.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-09-22 16:44:51
Να είσαι καλά ΤΟΜ! Σ ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να βρεις πλέον στην Αθήνα καλής ποιότητας μούστο. Μήπως να σας στείλουμε από δω που είναι εγγυημένη η ποιότητά του; :-))
User Photo ΤΟΜ ΤΟΜ
2010-09-22 16:28:22
Sokolatoula, είσαι απίθανη. Το θέμα για να φιάξουμε αυτά που μας προτείνεις, είναι να βρούμε καλό μούστο. Θέλει ψάξιμο μπόλικο για βρείς σε ποσότητα οικιακή τουλάχιστον. Άσε δε που όπως ξέρεις, τώρα υπάρχει ΚΑΙ μούστος από Κίνα.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.