Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αφιέρωμα στο λεμόνι


16
0


Μερίδες: Ανάλογα με τη συνταγή
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Τα λεμόνια είναι ένα οπωρικό που έχει τις ρίζες του στις Ινδίες. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Μεσοποταμία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.  Είναι αντισκορβουτικό, καλλυντκό, σκοτώνει αρκετά μικρόβια και ευεργετικό σε διάφορες ασθένειες.
Περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, κιτρικό και μηλικό οξύ, κιτρικά άλτα, ασβέστιο, ποτάσσα, φώσφορο και σίδηρο. Ο χυμός του είναι είναι δροσιστικός, αντιδιψικός, ορεκτικός, διουρητικός και αντισηπτικός. Επίσης είναι αιμοστατικό και ωφελεί στους ρευματισμούς, στα αρθριτικά, στις νεφρίτιδες, στις ηπατίτιδες, στην αρτηριοσκλήρωση, καθώς και στις δηλητηριάσεις κυρίως από οστρακοειδή. Είναι αντιπυρετικό και ένα θαυμάσιο συστατικό για δίαιτες και αποτοξίνωση.
Ο χυμός του λεμονιού ωφελεί επίσης στις φαρυγγίτιδες, στις αμυγδαλίτιδες και σε ορισμένες παθήσεις των ματιών.
Το λεμόνι ενεργεί και σαν τονωτικό και καθαριστικό του δέρματος, ιδιαίτερα όταν η όψη του δέρματος είναι κουραμένη και θαμπή. Επίσης και για τα χέρια ανακατεμένο με λίγη γλυκερίνη και κολώνια. Είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετικό στις ημικρανίες. Ο χυμός του λεμονιού ανακατεμένος με λίγο αλάτι εξαφανίζει τις κοκκινίλες από το πρόσωπο.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κουταλιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (16 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Γλυκό λεμόνι
1 1/2 κιλό λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμός από ένα λεμόνι
2 βανίλιες


Κρέμα λεμονιού
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμοονιού
ξύσμα από δύο λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό βραστό


Σουφλέ λεμονιού
4 αυγά
χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
16 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Γλυκό λεμόνι
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες αφαιρούμε το κίρινο μέρος από το φλοιό τους.
Κατόπιν μ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε και βγάζουμε το άσπρο μέρος του φλοιού και το κόβουμε σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τα σπιρτόξυλα (όπως στο γλυκό κυδώνι). Μπορούμε επίσης να τα κόψουμε και σε καρουλάκια και να τα στερεώσουμε με οδοντογλυφίδες.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα λεμόνια δύο φορές από πέντε λεπτά την κάθε φορά, αλλάζοντας το νερό για να ξεπικρίσουν.
Τα σουρώνουμε και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για δέκα λεπτά και προσθέτουμε στη συνέχεια το λεμόνι. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.

Κρέμα λεμονιού
Ρίχνουμε μέσα σε μία μικρή τη ζάχαρη και το κόρν φλάουερ, το ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά 2 κούπες ζεστό νερό.Τ αφήνουμε να βράσει ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε πάλι ένα λεπτό να βράσει και κατεβάζουμε.

Σουφλέ λεμονιού
Χτυπάμε τ ασπράδια μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και με πολύ απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και τη βάζουμε σ ένα μεγαλύτερο σκεύος με νερό. Ψήνουμε το σουφλέ στους 180 βαθμούς για 30 -40 λεπτά.

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-06-03 14:57:43
Όταν με το καλό αποφασίσουμε να κάνουμε δίαιτα θα ανεβάζουμε συνταγές διαίτης στο site και μόνο διαίτης. Που θα πάει; Κάποια Δευτέρα θα πάρουμε τη "γενναία" απόφαση να ράψουμε το στοματάκι μας. Όρκο δεν παίρνουμε, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
User Photo Toula74 Toula74
2010-06-03 12:06:08
Χαίρομαι πολύ που σας βρήκα γιατί πάντα αγαπούσα την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Λόγο των - μάταιων - προσπαθειών μου να χάσω κιλά είχα σταματήσει για πολύ καιρό ν΄ασχολούμαι με κάτι παραπάνω από την παρασκευή απλών, καθημερινών γευμάτων, αλλά τώρα τελευταία μ΄έχει πιάσει πάλι πάρα πολύ η όρεξη να φτιάχνω φαγητά και γλυκά που δεν έχω ξαναφτιάξει..........και μαζί της ήρθε φυσικά και η όρεξη να τα δοκιμάζω, οπότε δεν βλέπω να κάνω για την ώρα άλλες προσπάθειες για να χάσω κιλά, χα, χα, χα !
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-06-03 08:18:31
Τούλα καλώς μας ήρθες! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που συμπλήρωσες στις δικές μου. Σ ευχαριστώ! Να περάσεις όμορφα στην παρεούλα μας!
User Photo Toula74 Toula74
2010-06-03 02:11:19
Επιβεβαιώνω κι εγώ ότι το λεμόνι είναι προληπτικό/θεραπευτικό για τις φαρυγγίτιδες και τις αμυγδαλίτιδες γιατί το εφαρμόζουμε οικογενειακώς - σκόμη και η μικρή μου κόρη που είναι 7 χρονών. Μια μικρή παραλλαγή που κάνουμε εμείς: Στο χυμό ενός λεμονιού προσθέτουμε ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι. Με αυτό κάνουμε γαργάρες. Το αποτέλεσμα είναι να προλαβαίνουμε την φαρυγγίτιδα/ αμυγδαλίτιδα στην αρχή, μόλις νιώσουμε τις πρώτες ενοχλήσεις και οι αμυγδαλές μας "ψήνονται" ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στο μέλλον. Επίσης χρησιμοποιώ το λεμόνι σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα και σαν απολυμαντικό για την τουαλέτα, το νιπτήρα και γενικά όπου χρειάζεται λεύκανση κι απολύμανση στο σπίτι.
User Photo mata mata
2010-05-30 22:12:49
καλά είμαι φιλενάδα έχω σαπίσει στην κουζίνα!!!!τώρα με τρώνε γιά σπιτικά παγωτα,έφτιαξα παγωτό φράουλα και φράουλα -μπανάνα έφτιαξα ραβανί με καρύδα και γαλακτομπούρεκο σπέσιαλ ά!ξέχασα και Σκοπελίτικη τυρόπιτα σε 2 ημέρες αυτά και έγιναν άφαντα είναι πολλά? γράψτε συνταγές γιά παγωτομηχανή άν ξέρετε φιλάκιααααα!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-05-28 16:52:07
Τι κάνεις πατριωτάκι Mata; Χαθήκαμε πάλι. Δηλαδή εγώ χάθηκα, το παραδέχομαι. Φιλιά πολλά.
User Photo mata mata
2010-05-28 16:44:16
ζωγράφησες πάλι σοκολατούλα μου!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-05-28 15:32:38
Σ ευχαριστώ γλυκιά μου paprika!!! Φιλάκια.
User Photo paprika paprika
2010-05-28 15:08:28
Μπράβο Σοκολατούλα μου, και για τις χρήσιμες πληροφορίες σου για το λεμόνι, αλλά και για τις εξαιρετικές συνταγές σου!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.