Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αφιέρωμα στο κυδώνι


13
0


Μερίδες: 1 κιλό γλυκό
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Το κυδώνι είναι το μόνο φρούτο που δύσκολα τρώγεται ωμό. Είναι πλoύσιο σε βιταμίνες Α και Β.
Όταν κόβουμε το κυδώνι σε κομμάτια και το βράζουμε με νερό, έχουμε ένα αφέψημα τονωτικό και στυπτικό που χρησιμοποιείται σε περίπτωση οδυνηρής πέψεως ή ελαφράς διάρροιας.
Το ζελέ του κυδωνιού είναι εξαιρετικό για τα παιδιά που είναι ευπαθή σε φαρυγγίτιδες και για εκείνους που έχουν εντερικές διαταραχές.
Τα κουκούτσια των κυδωνιών είναι πολύ μαλακτικά για το στήθος και το βήχα. Τα βράζουμε  με λίγο νερό και ζάχαρη και πίνουμε το χυμό τους.
Ετικέτες:Γλυκό κουταλιού Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κουταλιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Κυδώνια κομπόστα
1 κιλό κυδώνια
4 ποτήρια νερό
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλα
2 γαρύφαλα

Κυδώνια μαρμελάδα
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
2 βανίλιες
χυμό από ένα λεμόνι

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό ενός λεμονιού
2 βανίλιες
200 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στη μέση
Κυδώνια κομπόστα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε 4 ή 6 κομμάτια το καθένα.
Τα βράζουμε με το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλα μέχρι να μαλακώσουν.
Τ αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Μοιράζουμε την κομπόστα σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Κυδώνια μαρμελάδα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια. Χρειαζόμαστε ακριβώς ίση ποσότητα ψίχα κυδωνιού και ζάχαρης.
Πολτοποιούμε τα κυδώνια στο μούλτι και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τη ζάχαρη και το νερό, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού.

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Πλένουμε και αφαιρούμε τον φλοιό και τα κουκούτσια από τα κυδώνια.
Τα κόβουμε σαν σπιρτόξυλα ή σε λίγο μεγαλύτερα κομμάτια , όπως τις τηγανιτές πατάτες.
Τα βράζουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να δέσει το γλυκό.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και τ αμύγδαλα.

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-11-03 19:11:44
Mαριάννα μου δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη. Εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό μαγειρικής και το θέμα της βαθμολογίας είναι καθαρά υποκειμενικό.
User Photo μαριαννα μαριαν να
2010-11-03 08:37:24
sokolatoula μου καλημερα συγνωμη για την βαθμολογια καταλαθος εγινε!Φοβερες οι συνταγουλες σου και ειδικα αν τα κυδωνακια ειναι απο δικο σου δεντρακι!και παλι συγνωμη!
User Photo mima mima
2010-11-02 20:07:07
Συμφωνώ. Και πάνω από φρυγανισμένο ψωμί. Και πάνω από τυρί επίσης.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-11-02 17:59:44
StrangeEmily σ ευχαριστώ! Το κυδώνι ταιριάζει σε πολλές συνταγές με κρέας και δίνει ξεχωριστή γεύση. Mima μη μου βάζεις ιδέες...Πολύ νόστιμο είναι επίσης ψημένο πάνω από γιαούρτι.
User Photo mima mima
2010-11-02 17:41:14
Τα κυδώνια είναι υπέροχα. Δοκίμασέ τα και σε πίτα σαν τη μηλόπιτα αφού πρώτα τα βράσεις λίγο ή τα κόψεις πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο. Είναι τέλεια.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2010-11-02 11:31:17
Sokolatoula είσαι καταπληκτική! Δεν θα ξεχάσω το δείπνο που μας έκανε ο καθηγητής μας στην Αγγλία με κρέας που το συνόδευε από πουρέ κυδώνι :-)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.