Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αφιέρωμα στο αχλάδι


13
0


Μερίδες: 1 κιλό γλυκό ή κομπόστα
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Το αχλάδι είναι ένα νοστιμότατο φρούτο, που περιέχει βιταμίνες, A, B, C, G και Ε, καθώς επίσης ζάκχαρο, λίπη, τανίνη, ποτάσσα, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδερο.
Είναι θρεπτικό, καθαρτικό και διουρητικό. Προκαλεί άφθονη έκκριση σάλιου και βοηθάει στη λειτουργία των πεπτικών οργάνων, ιδίως όταν τρώγεται το πρωί με άδειο στομάχι ή στην αρχή του φαγητού.
Είναι περίφημο φάρμακο για τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς. Όταν τρώγεται σε δύο συνεχόμενες μέρες κατεβάζει την πίεση. Όσοι πάσχουν από συκώτι και χολή πρέπει να το αποφεύγουν.
Τα αχλάδια επειδή δεν περιέχουν οξέα τρώγονται ευχαρίστως απ όσους πάσχουν από έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου ή υπερχλωριδία.
Τα άγουρα αχλάδια καλό είναι να τ αποφεύγουμε, όπως και όλα τα άλλα άγουρα φρούτα.
Επειδή ο φλοιός του αχλαδιού είναι διουρητικός, κάνουμε το εξής αφέψημα: Παίρνουμε τους φλοιούς από δύο αχλάδια και ένα μήλο, τα βράζουμε αρκετή ώρα με νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.
Επίσης βράζουμε φλοιό από αχλάδια που έχουμε αποξηράνει στον ήλιο και φτιάχνουμε ένα καλό αφέψημα που έχει καθαρτικές ιδιότητες.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κουταλιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Αχλάδια κομπόστα
1 κιλό αχλάδια
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλα
2 βανίλιες


Αχλάδια γλυκό
1 κιλό αχλάδια
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
χυμό από ένα λεμόνι

Αχλάδια μαρμελάδα
1 1/2 κιλό αχλάδια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι

Αχλάδια κομπόστα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 ποτήρια νερό, την κανέλλα και τ αχλάδια που έχουμε καθαρίσει και κόψει σε 4 κομμάτια το καθένα.
Τα βράζουμε 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε 20 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε και τις βανίλιες και μοιράζουμε την κομπόστα σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια.

Αχλάδια γλυκό
Καθαρίζουμε τ αχλάδια και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν δέκα λεπτά.
Με μια κουτάλα βγάζουμε τ αχλάδια και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει.
Πρόσθέτουμε πάλι τ αχλάδια, τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε το γλυκό σε καθαρά βάζα.

Αχλάδια μαρμελάδα

Καθαρίζουμε τ αχλάδια και τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Για περισσότερη γεύση και άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε και μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.
Όταν η μαρμελάδα μας δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Επίσης σ αυτή τη μαρμελάδα καλό θα ήταν να προσθέτουμε και τον πολτό από τρία μήλα. Τα χρειαζόματε για την πηκτίνη που περιέχουν.

Σχόλια

User Photo κλαρα κλαρα
2010-09-04 14:30:53
πολυ ωραιο Sokolatoula μπραβο....ελπιζω αμα ξαναφτιαξω αχλαδι μαρμελαδα να τη πετυχω..:)
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-09-04 11:14:34
Σ ευχαριστώ πολύ Panselin!
User Photo panselin panselin
2010-09-04 11:10:59
Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου Sokolatoula!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.