Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αφιέρωμα στη φράουλα


19
0


Μερίδες: Ανάλογα με τη συνταγή
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Φρούτο της εποχής η φράουλα γευστικότατο και διαιτητικό.  Περιέχει βιταμίνες Α, Β και Γ, σελλουνόζη, ασβέστιο, σίδηρο και λευκώματα. Λόγω της μεγάλης ποσότητας του σαλικολικού οξέος που περιέχει, έχει σημαντική επίδραση στο συκώτι, τα νεφρά και τις αρθρώσεις.
Η φράουλα συνιστάται και για τις δερματικές αρρώστιες.
Οι φράουλες είναι άριστο τονωτικό του δέρματος.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κουταλιού
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (19 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

ΓΙΑ  ΓΛΥΚΟ ΦΡΑΟΥΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι
2 βανίλες

ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμόνι

ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 κιλό φράουλες
1/2 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό

ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
400 γραμμάρια φράουλες
400 γραμμάρια ζάχαρη
2 βανίλιες
3 κουταλιές της σούπας λικέρ που προτιμάμε ή κονιάκ
ΓΛΥΚΟ
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις πλένουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε εναλλάξ ένα στρώμα φράουλες κι ένα ζάχαρη, μέχρι να τελειώσουν και τα δύο.
Τις αφήνουμε 4- 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τις βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται.
Όταν δέσει το σιρόπι, κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλες.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μούλτι. Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει κομματάκια, ψιλοκόβουμε μερικές φράουλες με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε να σταθούν 4 - 5  ώρες, όπως κάνουμε και με το γλυκό.
Στη συνέχεια βράζουμε τη μαρμελάδα σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δέσιμο της μαρμελάδας προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

ΚΟΜΠΟΣΤΑ
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις πλένουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φράουλες ολόκληρες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Καθαρίζουμε, πλένουμε και πολτοποιούμε τις φράουλες στο μούλτι.
Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και 1/2 ποτήρι νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν γύρω στα δέκα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το λικέρ και τις βανίλιες.
Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για παγωτά, κέικ, τούρτες και κρέμες.

Σχόλια

User Photo κλαρα κλαρα
2010-05-13 16:16:41
με το λιγο βρασιμο ειδα οτι δεν εδενε οποτε την εκανα μαρμελαδα και ολα καλα!!
User Photo mari mari
2010-05-13 12:07:00
η φραουλα ειναι γλυκια κ η μιση ποσοτητα ζαχαρης ειναι αρκετη!! κλαρα -θελει λιγο βρασιμο κ πολυ προσοχη η φραουλα για να μην γινει μαρμελαδα!!τα εκανα κ ειναι τελεια!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-05-13 11:26:41
Μπορεί να γίνει και γρανίτα StrangeEmily. Είναι πολύ ωραία με θρυματισμένο πάγο.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2010-05-13 11:06:28
Τις λατρεύουμε οικογενειακώς! Η σάλτσα φράουλα μπορει να γίνει και γρανίτα;
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-05-13 10:26:46
Εγώ πάντα βάζω την ίδια ποσότητα φρούτου και ζάχαρης γιατί δεν τα θέλω πολύ γλυκά τα γλυκά και τις μαρμελάδες μου και πάντα πετυχαίνουν και διατηρούνται. Περισσότερη ζάχαρη βάζω μόνο στο μανταρίνι και κάποιες φορές στη μαρμελάδα ακτινίδιο όταν δεν είναι πολύ ώριμα.
User Photo κλαρα κλαρα
2010-05-13 10:13:05
προχτες ξεκινησα να φτιαξω γλυκο φραουλα ,συνταγη της vanas, αλλα τελικα εγινε μαρμελαδα. εβαλα τη 2 κιλα φραουλες και 1 κιλο ζαχαρη και εγινε πολυ καλο!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.