Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αρνάκι γάλακτος στο φούρνο με πατάτες (προέλευση Κρήτη)


7
0


Μερίδες: 6 με 8
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 120 '
User Photo anthropomastoras anthropomast oras
Tο νησί της Κρήτης φημίζεται για τη γευστική και απόλυτα υγιεινή κουζίνα του. Η κρητική διατροφή είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής διατροφής και έχει παράδοση πολλών ετών. Οι κρητικοί συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους προϊόντα από τη γη, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, ψωμί. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της υγείας τους και του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας, που προστατεύει την καρδιά, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Το ντόπιο κρασί, από τους τεράστιους κρητικούς αμπελώνες, αλλά και η τοπική ρακή και η τσικουδιά συνοδεύουν πάντα τα κρητικά γεύματα. Επίσης, τα πικάντικα τυριά, αλλά και το κρητικό παξιμάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γευστικά ανώτερα και μεγάλης διαιτητική αξίας. Το κρέας είναι κομμάτι της διατροφής τους, αλλά σε μικρότερη ποσότητα, ενώ τα ψάρια και οι περίφημες ψαρόσουπες, πλαισιώνουν αρκετά συχνά το κρητικό τραπέζι. Τέλος, από την κρητική δίαιτα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, με κύριες γλυκαντικές ύλες τις σταφίδες και το μέλι, που παράγονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ενδεικτικά σήμερα μιας και είχα καλεσμένους στο σπίτι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μπαχάρια όπψς συνηθίζουν και στα μέρη της μητέρας μου σε μεγάλες γιορτές και γάμους.
Ετικέτες:Αρνί, Δάφνη, Γαρίφαλο, Ελαιόλαδο, Πατάτα, Ντομάτες, Ταψί, Φούρνος, Κανέλλα, Κρήτη Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Αρνί
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 με 3 κιλά αρνάκι γάλακτος καθαρισμενο καλά από τα λίπη του και κομμένο σε ατομικές μερίδες. Ο κρεοπώλης σας ξέρει... 
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομένες στα 4 
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο 
Μερικά φύλλα δάφνης 
Κανέλλα 
Γαρύφαλλο ή μοσχόκαρφα 
Αλάτι 
Πιπέρι 
Χυμό φρέσκιας ντομάτας

- Πρώτη μας έννοια είναι να πλήνουμε καλά το κρέας σε τρεχούμενο νερο και να το καθαρίσουμε απο τυχων τριχουλες.

- Το βάζουμε μετά σε ένα ταψι σκορπια τα κομμάτια και αλατοπιπερόνουμε καλα.

- Στην συνέχεια τοποθετουμε στα κενα τις πατάτες για να καλύψουμε καθε κενο.

- Ρίχνουμε λίγο λάδι σκόρπια, σε ολο το ταψί μας.

- Σκορπαμε μέσα τα γαρύφαλλα μας και τα φύλλα δάφνης και την κανέλλα.

- Ρίχνουμε την ντομάτα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλύψει ελαφρά το κρέας μας.

- Σκεπάζουμε με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ζεστο φούρνο στους 200 με 230 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.

- Στο μισό χρόνο ψησίματος αφαιρουμε το αλουμινόχαρτο και ελέγχουμε. Γυρίζουμε μονάχα το κρέας να ψηθεί από την άλλη πλευρά.

Σχόλια

User Photo cook_girl cook_girl
2011-05-20 18:41:24
....φουρνίζω τώρα το φαγητό και έχει μοσχοβολήσει η κουζίνα!!!
User Photo anthropomastoras anthropomast oras
2010-12-09 15:03:27
Και δν μπορείς να φανταστείς πόσο κρασί το συνόδεψε... πόσο μάλλον όταν το ετοιμάζεις στο εξωτερικό για ξένους φίλους σου. Ο πολικτισμός μας τελικά φαίνεται στο τραπέζι ... Σε ευχαριστώ για τα καλα σου σχολια ...
User Photo qslv qslv
2010-12-09 12:49:29
Τα απλά φαγητά είναι πάντα θεσπέσια!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.