Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αριστοκρατικό Φρουτένιο Χριστουγεννιάτικο κέικ!


7
0


Μερίδες: 15
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 240 '
User Photo vch vch

Είναι μια πολύ απολαυστική χριστουγεννιάτικη συνταγούλα και διαφορετική από το άλλο μου χριστουγεννιάτικο κέικ που ανέβασα νωρίτερα.

Ετικέτες:Χριστουγεννιάτικο κέικ Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Εποχιακές συνταγές / Χριστούγεννα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Λίστα 1- που δεν θα μουλιάσουν αλλά θα μείνουν για 5 - 7 μέρες να στεγνώσουν

 

  • 50 γρ κεράσια γλυκό
  • 75 γρ βύσσινο γλυκό
  • 100 γρ καρυδάκι γλυκό κομμένο κομματάκια
  • 50 γρ από ζαχαρωμένες φλούδες νεράντζι κομμένες μικρά κομμάτια

Λίστα 2- που θα μουλιάσουν

  • 80 γρ Ζακυνθινή σταφίδα
  • 100 γρ μικτή λευκή σταφίδα σουλτανίνα και φραγκοστάφυλο
  • 100 γρ κεράσι σταφίδα χωρίς το κουκούτσι και κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 150 γρ χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι, κομμένοι σε μικρά κομματάκια

 

Λίστα 3- που δεν θα μουλιάσουν

  • 100 γρ Marron glacé
  • 50 γρ καραμελωμένα πορτοκάλια κομμένα σε κομματάκια μικρά

 

  • 2 πορτοκάλια χυμός
  • 50 γρ τρίμα από φλούδα πορτοκαλιού

 

  • 150 ml sherry ή brandy

 

Υλικά για κέικ

  • 225 γρ βούτυρο
  • 200 γρ μαύρη ζάχαρη Demerara
  • 1/4 ποτ. σιρόπι από το γλυκό καρύδι
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 250 γρ απλή φαρίνα
  • 25 γρ φαρίνα που φουσκώνει από μόνη της

 

  • 50 γρ κομμένα καρύδια
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο

Κόβουμε τα φρούτα από τη λίστα 1, μία βδομάδα πριν, τα απλώνουμε σε ένα δίσκο και τα έχουμε σε χώρο που αερίζεται για να στεγνώσουν.

 

Την προηγούμενη ημέρα, ανακατώνουμε τα φρούτα της λίστας 2 σε μια βαθιά λεκάνη.

Ρίχνουμε σε αυτά το χυμό από πορτοκάλι, το sherry ή brandy, το ξύσμα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Τα πιέζουμε κάτω με ένα βάρος και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσουν.

 

Την άλλη μέρα:

 

Λαδώνουμε το τσέρκι για το κέικ, διαμέτρου περίπου 20 -21 εκ.

Απλώνουμε γύρω στα τοιχώματα 2 σειρές από λαδόκολλα, να εξέχει και 2 εκ πάνω από το χείλος του ταψιού.

 

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά σιγά σιγά και συνεχίζουμε το κτύπημα. Τελευταίο ρίχνουμε το σιρόπι, τα ζουμιά που μούλιασαν τα φρούτα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το κτύπημα.

 

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατώνουμε καλά με μια σπάτουλα.

 

Ρίχνουμε μέσα όλα τα φρούτα και ανακατώνουμε ελαφριά.

Τελευταία ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατώνουμε.

Κρατάμε λίγα πίσω να καλύψουμε το κέικ.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς, κλίμακα 2.

 

Βάζουμε τη ζύμη στο τσέρκι, που το έχουμε ήδη τοποθετήσει σε δίσκο και είναι έτοιμο για το φούρνο.

 

Αφού ισιώσουμε το πάνω μέρος, κάνουμε στο κέντρο μια ελαφριά τρύπα. Ρίχνουμε τα τελευταία καρύδια και τα πιέζουμε να ενσωματωθούν με τη ζύμη περίπου στο μισό τους ύψος.

 

Ψήνουμε για περίπου 3 ½ - 4 ώρες.

 

Εάν δούμε ότι στις 3 ώρες έχει ήδη αρχίσει να κοκκινίζει πολύ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ψηθεί τον υπόλοιπο χρόνο καλυμμένο. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε με μαχαίρι.

 

Όταν θα είναι έτοιμο, το αφήνουμε στο τσέρκι μέχρι να κρυώσει τελείως. Το ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές από sherry η brandy.

 

Αφού κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ερμητικά κλειστό δοχείο και το φυλάμε.

Σχόλια

User Photo tigerlin tigerlin
2009-12-14 09:18:23
Αγαπητη VHC!!!!!!!!! Kαταπληκτικό φαίνεται το κέικ!!! Και πολυ αναλυτική η συνταγούλα! Σίγουρα θα το φτιάξω!!! Εκανα κι εγω ένα παρόμοιο χωρις ομως μαρον γλασέ!! Αξίζει τα 5 σκουφάκια!!! Ευχαριστώ!!!
User Photo panselin panselin
2009-12-12 17:14:34
Οντως υπερπαραγωγή!! Και φανταστικά υλικά!!!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-12-12 14:07:23
Ουάου! Κείκ υπερπαραγωγή! Περιμένουμε και φωτό απο το άλλο οταν το φτιάξετε! :)
User Photo vch vch
2009-12-12 09:00:12
για δες και το άλλο χριστουγεννιάτικο που είχα ανεβάσει πιο παλιά. Εκείνο είναι αυτό που έχουμε στην Κύπρο, βέβαια το κάθε σπίτι τη δική του συνταγή.. γιατί διακοσμείται πολύ ωραία.. Θα βάλω φωτογραφία μόλις φτιάξουμε το δικό μας φέτος.. Καλή σου μέρα
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-12 08:21:02
Ένα κέικ διαφορετικό που σίγουρα αξίζει να δοκιμαστεί. Μου θιμίζει λίγο πανετόνε που λατρεύω!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.