Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Αλισίβα


7
0


Μερίδες: 1
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 5 '
User Photo vch vch
Για τις συνταγές που χρειάζονται αλισίβα.

Και για το πλύσιμο των ρούχων (:-)

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ψωμιά - Ζύμες / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

 

Για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε:

 

  • 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από καμένα ξύλα (δοκιμάστε στο τζάκι κορμό ελιάς) και
  • 2 ποτήρια νερό (Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό- αλλά όπως ζούμε τώρα.. δεν είναι εύκολο ούτε και αυτό...),  .

Βράζουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.


Η αλισίβα είναι ένα Ισχυρό αλκαλικό διάλυμα. Δηλαδή με λίγα λόγια μαλακώνει το νερό. Αλλάζει το PH..

Σε περίπτωση που δεν έχετε τα πιο πάνω και χρειάζεστε την αλισίβα, η κρυσταλλική σόδα  είναι η αντικατάσταση.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-07-22 22:28:15
Ελπίζω να μπορέσω να επισκεφτώ τη Θάσο κάποια στγμή.. Και τότε θα ήταν χαρά μου και τιμή μου.. να με κεράσεις το Σαραγλί σας.. :-) να σαι πάντα καλά
User Photo lena2 lena2
2009-07-22 21:54:19
να σε καλα vch και αν ερθεις κατα πανω να σε κερασουμε ενα κομματι
User Photo vch vch
2009-07-22 00:35:27
Η Φίλη Lena2 μας το θύμισε οτι υπάρχει ... με το Σαραγλί της Θάσου. Ετσι μου έδωσε την ιδέα να το ανεβάσω να το έχουμε για να μην το ξεχνάμε...
User Photo chef ice chef ice
2009-07-21 23:53:21
Πραγματικα μου θυμισες τα παιδικα μου χρονια οταν το εφτιαχνε η γιαγια μου εισαι αψογη.
User Photo lena2 lena2
2009-07-21 17:33:36
εγω χρησιμοποιω τα ξυλα της ελιας και το παραδοσιακο σαραγλι της Θασου φερνει αλλη γευση
User Photo theremina theremina
2009-07-21 10:05:23
Το μυστικό για τραγανούς κουραμπιέδες! Εάν η συνταγή σας λέει για κονιάκ ή ούζο, ξεχάστε το και βάλτε αλισίβα.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo theremina theremina
2009-07-21 10:09:37
Εγώ δεν την φιλτράρω μετά το βράσιμο. Την ρίχνω σε ένα βαζάκι και αφήνω να 'καθήσει' η στάχτη, μετά προσεκτικά μεταφέρω το καθαρό υγρό σε δεύτερο βαζάκι.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.