Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

«Ελ Μενένας» (Αίγυπτος)


1
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Ας ταξιδέψουμε λίγο στην Ανατολή σήμερα..

Ας δοκιμάσουμε ένα γλυκάκι από την Αίγυπτο, φτιαγμένο με αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς,  χουρμάδες και μυρωδικά.

 

 

 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μπισκότα - Cookies
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (1 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ φρέσκο βούτυρο
  • 50 γρ βούτυρο φρέσκο
  • 3 κ/λιές νερό από άνθη πορτοκαλιάς
  • 1 αυγό
  • 250 γρ χουρμάδες
  • 50 γρ αμύγδαλα
  • 50 γρ φουντούκια
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γρ καραμελωμένα πορτοκάλια κομμένα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικό)
  • ½ κ/κι κανέλλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ ζάχαρη

 

Για όποιο θέλει είναι ωραίο να αναμιχθεί και λίγο κονιάκ στα φρούτα.

Δουλεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο (250 gr) που προηγουμένως το  έχουμε λιώσει, χωρισμένο σε μικρά κομμάτια.


Ρίχνουμε τις δύο κουταλιές από το νερό των άνθεων πορτοκαλιάς. Προσθέτουμε λίγη κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο.


Φτιάχνουμε μια ζύμη στην οποία δίνουμε το σχήμα ενός χοντρού λουκάνικου μήκος περίπου 30 εκ.
Εάν δεν χρειαστεί μην προσθέσουμε νερό. Διαφορετικά βρέχουμε λίγο τα χέρια μας με χλιαρό νερό και ζυμώνουμε.

 

Το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.

Αφού είναι έτοιμες, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο με τον αντιχείρα μας.

 

Αλέθουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα, προσθέτουμε το βούτυρο, τη μία κουταλιά από το νερό του άνθους της πορτοκαλιάς, τη ζάχαρη και τελευταία την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Ανακατώνουμε καλά, φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη και με αυτά γεμίζουμε τις μπάλες.

 

Κλείνουμε καλά τις μπαλίτσες που έχουν μέσα τη γέμιση από τα φρούτα και τα αλείφουμε με το αυγό που προηγουμένως το χτυπήσαμε.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

 

Βάζουμε τα γλυκά μπαλάκια σε μια βουτυρωμένη πλάκα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30’ στους 220 βαθμούς.

 

Συνοδεύονται απίθανα με το ζεστό κρασί που ανέβασα σε άλλη συνταγή.

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-11-07 21:27:32
Tο ανθόνερο είναι από τριαντάφυλλα. Το νερό από άνθη πορτοκαλιάς είναι ένα δεύτερο αρωματικό για γλυκά και σιρόπι που χρησιμοποιείτε στην Μέση Ανατολή. Στα αραβικά το νερό από άνθη πορτοκαλιάς λέγεται mazaher (orange blossom water στα αγγλικά) και το ανθόνερο maward (rosewater στα αγγλικά). Και τα δύο είναι διαυγές σαν νερό, χωρίς χρωστικές. Mazaher & maward θα βρείτε σε μπακάλικα στο κέντρο της Αθήνας που φέρνουν Λιβανέζικα & Αιγυπτιακά προϊόντα, και σε μερικά σουπερμάρκετ/ντελικατέσσεν με ράφι για τα αραβικά τρόφιμα.
User Photo vch vch
2009-11-07 16:19:06
Το ανθόνερο γίνεται από άνθη, αλλά όχι πάντοτε από άνθη πορτοκαλιάς. Έχω δει από εσπεριδοειδή, από άνθη μηλιάς, κερασιάς, λεμονιάς κτλ. Οπότε καλύτερα να το ζητήσετε ειδικά να είναι είτε από πορτοκάλι είτε από εσπεριδοειδή.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-11-07 16:02:56
Τέλεια όπως όλες οι συνταγές σου vch, αλλά το νερό από άνθη πορτοκαλιάς είναι το ανθόνερο;

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.