Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

«Δάχτυλα Κυριών»


6
0


Μερίδες: πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo vch vch
Αυτή είναι μια πολύ παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου.

Το όνομα είχε μείνει γιατί σερβιριζόταν στα σπίτια μεταξύ των κυριών.

Επίσης, στο σχήμα μοιάζουν λίγο και σαν δάκτυλα. Είναι ένα σιροπιαστό γλυκό με φύλο και γέμιση από αμύγδαλα και μυρωδικά.

 

Πρέπει να είναι τραγανά για να θεωρηθούν πετυχημένα, γι’ αυτό πρέπει να τηγανιστούν καλά.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για το φύλλο:

 

  • 2 ½ φλ. Αλεύρι μαλακό που φουσκώνει από μόνο του
  • ½ φλ. Μαργαρίνη ή ¼ ελαιόλαδο
  • 6 κ/λιές χλιαρό νερό
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού

 

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. Νερό
  • 1 φλ. Μέλι θυμαρίσιο
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 3 – 4 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • Φλούδα από περγαμόντο
  • 1 κ/λια ανθόνερο από λουλούδια λεμονιάς ή ροδόνερο
  • 2 κάρδαμα

 

Για τη γέμιση

  • 3 φλ. Αμυγδαλόψιχα
  • 2 κ/λιές ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα σκόνη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγο ροδόνερο

 

Για το τηγάνισμα:

 

  • Ελαιόλαδο
  • Φλούδα 1 πορτοκαλιού
Για μα φτιάξουμε τη ζύμη:

 

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό του λεμονιού τα ανακατώνουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο (ή το λάδι).

 

Τα ζυμώνουμε με τα ακροδάχτυλα μέχρι που τα υλικά γίνονται μικροί σβώλοι σαν ψιλός τραχανάς.

 

Προθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε σε μία σφικτή αλλά ελαστική ζύμη, που ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα.

Εάν χρειάζεται, μπορεί να προστεθεί ακόμα λίγο νερό.

 

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τη ζύμη με μια κουβερτούλα και τ’ αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

 

Χονδροκόβουμε τ’ αμύγδαλα (χωρίς να τα ασπρίσουμε) στο μπλέντερ.

Προθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το ροδόνερο.

Τα ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν και τ' αφήνουμε στην άκρη.

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

 

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του μελιού και του ροδόνερου, να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Αφαιρούμε το κάρδαμο, την κανέλλα, τη φλούδα και τα γαρύφαλα και προσθέτουμε το μέλι.

Ψήνουμε για ακόμα 5’. Αφού είναι έτοιμο, ρίχνουμε το ροδόνερο και βράζουμε για ακόμα 3’.

 

Το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ανοίγουμε φύλο στη μηχανή (στο 5) με πάχος περίπου ενός κέρματος.

Κόβουμε το φύλο σε ορθογώνια κομμάτια, μέγεθος περίπου 8 εκ x 10 εκ.

 

Προσθέτουμε στο κέντρο 1 γεμάτο κουταλάκι γέμιση, το απλώνουμε κατά μήκος και αφήνουμε τις άκριες κενές περίπου 2,5 εκ.

Διπλώνουμε το φύλο γύρω από τη γέμιση να γίνει σαν πλακουτσωτό ρολό.

 

Αφού τελειώσει, με ένα πιρούνι πατάμε τις άκριες ούτως ώστε να κλείσουν καλά.

Θα σχηματιστούν ραβδώσεις, εξού και το όνομα «Δάχτυλα των Κυριών»!

 

Σε καυτό λάδι ρίχνουμε τη φλούδα απο πορτοκάλι για να το αρωματίσει (τη ρίχνουμε σε δόσεις, προσθέτουμε κατά διαστήματα νέα και την αφαιρούμε πριν ρίξουμε μέσα τα δάχτυλα).

 

Τηγανίζουμε τα δάχτυλα, λίγα κάθε φορά, να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.

 

Με μια τρυπητή κουτάλα, τ' αφαιρούμε, τα στεγνώνουμε από τα λάδια και τα ρίχνουμε στο κρύο πια σιρόπι.

 

Με μια άλλη κουτάλα, τα ανακατώνουμε να μελωθούν καλά, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα σε χαρτί κουζίνας.

 

Τα πασπαλίζουμε με λίγα λιωμένα αμύγδαλα.

 

Το τηγάνισμα γίνεται πολύ γρήγορα και γι αυτό θα ήταν καλό να υπήρχε και κάποιο άλλο χέρι βοηθείας..

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-08-25 23:29:14
E! τότε ναι! Στην Κύπρο έχουμε τα εξής 4 διαφορετικά είδη μπουρεκιών που ανήκουν σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες: Τα τηγανιτά: Αλμυρά: 1. με χαλούμι; 2. με κιμά; Γλυκά: 3. με αναρή (τύπος όπως το μανούρι) και 4. με κρέμα. Επίσης ή άλλη κατηγορία είναι (αλμυρά) τα της "σάτζιης" την οποία συνταγή έχω ήδη ανεβάσει. Αυτές τις συνταγές από τα μπουρέκια θα τις ανεβάσω σε άλλη συνταγή.
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-08-25 23:06:38
οχι, δεν εννοουσα αλμυρα ΜΕ αμυγδαλα... με τυρι πρεπει να ηταν σα μπουρεκακια που προαναφερες... παντως θα το τσεκαρω!!
User Photo vch vch
2009-08-25 22:15:12
Δεν είμαι σίγουρη οτι είναι ωραία τ' αμύγδαλα αλμυρά και είμαι περίεργη να δω τι αποτέλεσμα θα έχει.. Περιμένω τη συνταγή :-)
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-08-25 14:12:04
Θα επικοινωνησω με τη θεια μου απο Κυπρο, και θα καταχωρησω τη συνταγη ως ...αλμυρη παραλαγγη!!!
User Photo vch vch
2009-08-25 08:07:12
Δεν τα έχω δει ποτέ σε αλμυρά. Εκείνο που έχω δει είναι μπουρέκια με μέλι ή σιρόπι αλλά η γέμιση είναι με τυρί ,όχι με αμύγδαλα.
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-08-22 22:37:59
Να ρωτησω κατι ακομα... Αν δεν με γελαει η μνημη μου, η κυπρια θεια μου εκανε δακτυλα κυριων αλμυρα. Γινονται και ετσι? αν εχεις συνταγη, βαλτην... ευχαριστω!!
User Photo vch vch
2009-08-22 19:19:52
Δεν ξέρω που αλλού μπορεί να γίνεται. Εαν μάθεις θα ήθελα να το μάθω και εγω.. Εαν δεν το βαρεθείς δοκίμασέ το. Αξίζει
User Photo gerasimos gerasimos
2009-08-21 00:57:53
αυτό το έδεσμα το είχα ακουστά αλλά τώρα έχω και την συνταγή. νομίζω οτι και κάπου αλλού το κάνουν αυτό το γλυκό.
User Photo vch vch
2009-08-16 15:39:40
Ναι. νξεκουράζεται αλλά επειδή είναι το αλεύρι που φουσκώνει, αφού πάρει το νερό και ζεσταθεί για 1 ώρα, (γι αυτό το καλλυπτω με κουβερτούλα που το ζεσταίνει) φουσκώνει κιόλας. Εαν θέλει κανείς μπορεί να βάλει και μπέκιν ή μαγιά. εμένα μου βγαίνουν καλά και έτσι. Για να γίνουν τραγανά, καλό είναι η ζύμη να μαζέψει αέρα οπότε πρέπει να φουσκώσει.
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-08-15 21:03:46
τα εχω δοκιμασει γιατι εχω μια Κύπρια θεια, που κατα καιρους φιάχνει κυπριακα εδέσματα. Μια απορία ομως: τι εννοείς οταν λες οτι σκεπαζουμε την ζυμη και την αφηνουμε να φουσκωσει? αφου δεν βαζεις μαγια, πως φουσκωνει? Με το φουσκωτικο αλευρι? Μηπως εννοεις απλά να ξεκουραστει η ζύμη?

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.