Το καθάρισμα πέρνει λίγη ώρα αλλα το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!!
Υπάρχουν πάρα πολλές παραλαγές, be creative!!
Υλικά για 2 (πεινασμένα) άτομα:
2 κιλά θράψαλα
2 φλιτζάνια του ελληνικού τσίπουρο
λίγο λάδι (ένα φλιτζάνι του ελληνικού περίπου)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μίγμα: 5 μικρές ντομάτες , 2 μικρά καρότα (όλα μαζί πολτοποιημένα στο blender)
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα θράψαλα , ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα το οποίο κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Τα βάζουμε(πλοκάμια και ροδέλες) σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν με τα υγρά τους( βγάζουν από μόνα τους αρκετά υγρά για να βράσουν) σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του ελληνικού νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αφού βράσουν για αρκετή ώρα και πιούν τα υγρά τους, σβήνουμε με το τσίπουρο. Αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το τσίπουρο και μετά προσθέτουμε το λάδι και τα σοτάρουμε όλα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφού σοταριστούν για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το μίγμα με το χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μια βράση, σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Αλάτι-πιπέρι εφόσον το θέλουμε.
Συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι ή άγριο ρύζι.
Καλή όρεξη και μην ξεχνάτε τα φρέσκα υλικά δίνουν όλη τη νοστιμιά στο φαγητό, αποφύγετε όσο μπορείτε τις κονσέρβες και τα κατεψυγμένα!