Κυκλοφορούν πολλές συνταγές από «Lahmajoun - Λahm Βi Αjeen» αλλά αυτή την έμαθα από ένα γέρο Αρμένη που διατηρεί ένα ταβερνείο μικρό αλλά αξιοπρεπέστατο στη Λευκωσία.
Για τη Ζύμη:
Για τον κιμά:
Ζύμη για τις πίτες:
Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι του νερού σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Τ’ αφήνουμε για λίγο και μετά ανακατώνουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Τ’ αφήνουμε στην άκρη τυλιγμένο με πετσέτα βρεγμένη με ζεστό νερό και από πάνω μια κουβερτούλα για να δημιουργηθεί η κατάλληλη θερμοκρασία.
Θα δημιουργηθεί αφρός (περίπου 5’)
Σε μια μεγάλη σουπιέρα, βάζουμε το αλεύρι + αλάτι ανακατώνουμε.
Προσθέτουμε το λάδι ή το βούτυρο
Με τα ακροδάκτυλα ζυμώνουμε το αλεύρι μέχρι να ανακατωθεί καλά με το αλεύρι και να γίνουν όλα πολύ μικροί λεπτοί σβώλοι.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό του ½ φλιτζανιού και το μίγμα μαγιάς που άφρισε.
Τα χτυπάμε στο μίξερ αργή κίνηση μέχρι να γίνει ζύμη.
Αφού γίνει η ζύμη, τη φέρνουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για 10’ μέχρι να γίνει μια όμορφη μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα σε καθαρή λεκάνη καλυμμένο με το ζεστό ύφασμα από πριν για 1 – 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προχωρούμε να ετοιμάσουμε τον κιμά.
Για τη ζύμη του κιμά:
Στο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μην τα καψαλίσετε. Μόνο να μαραθούν.
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατώνουμε και τελικώς προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο χωρίς τα λάδια.
Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να αμαλγαματοποιηθούν.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 – 16 μέρη και τα φτιάχνουμε σε μπαλίτσες.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί για να μην κολλάνε και τ’ αφήνουμε για 15’ να ξεκουραστούν.
Φτιάχνουμε λεπτές πίτες περίπου 15 εκ διάμετρο.
Τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
Απλώνουμε από πάνω τη ζύμη του κιμά έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια σε μια λεπτή στρώση.
Λυώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με αυτό τις πίτες μας.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στος 200 βαθμούς για περίπου 10’
Σερβίρονται ζεστά ή και κρύα με φέτες λεμονιού.
Επίσης, πάει να το συνοδεύσει και λίγο τζατζίκι όπου όμως θα προτεθούν μεγάλες λεπτές φέτες από αγγούρι