Cooktherapy.gr
Συνταγή:Κόλυβα
Μερίδες:15
Χρόνος ετοιμασίας: 60'
Χρόνος ψησίματος 240 '
Περιγραφή Το ξέρω ότι είναι μακάβρια και μακάρι να ήταν αχρείαστα αλλά να που καμμιά φορά χρειάζεται να τα φτιάξουμε και εγώ μέχρι πρότινως δεν ήξερα πως! Πια έχουμε μάθει τόσο στα έτοιμα, όμως τα σπιτικά είναι πιο ωραία.
Ετικέτες: γλυκό
Υλικά
- 1/2 κιλό Στάρι
- Καρύδια
- Φουντούκια
- Αμύγδαλα καθαρισμένα
- Σουσάμι
- Ρόδι
- Μαϊντανός
- Γαρύφαλλο τριμμένο
- Κύμινο
- Ζάχαρη και ζάχαρη άχνη
- 2/3 κουταλιά σούπας Αλεύρι
- 1 κούπα Στραγάλια
- Ασημένιες καραμελίτσες
Εκτέλεση
- Βράζουμε το στάρι με λίγο αλάτι μέχρι να φουσκώσει καλά. Το βγάζουμε σε ένα τρυπητό και το ξεπλένουμε καλά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε σε μία πετσέτα σκεπασμένο όλη νύχτα να τραβήξει. (η μαμά μου χρησιμοποιεί ποτηρόπανο για να ξεκολλάει εύκολα)
- Ξηρούς καρπούς χρησιμοποιούμε όσους θέλουμε.
- Αλέθουμε τα στραγάλια να γίνουν σκόνη.
- Καβουρδίζουμε το αλεύρι να γίνει καστανό ανοιχτό.
- Περνάμε από το τηγάνι τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα φουντούκια για να πάρουν χρώμα.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το στάρι, τη σκόνη από τα στραγάλια, τους ξηρούς καρπούς (θρυματισμένους σε μεγάλα κομμάτια), το ρόδι, τα μυρωδικά ανάλογα πόσο θέλουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε ένα δίσκο και βάζουμε τα υλικά σαν βουναλάκι. Από πάνω ρίχνουμε το αλεύρι να πάει παντού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Προσέξτε μήν ανακατευτούν το αλεύρι και η ζάχαρη με το στάρι γιατί θα ζαχαρώσει. Με ένα κομμάτι λαδόκολλα πιέζουμε για να γίνει ομοιόμορφο.
- Με ένα σουρωτηράκι ρίζνουμε την άχνη και πάλι πιέζουμε να γίνουν ομοιομορφα.
- Στολίζουμε με καραμελίτσες ή ασπρισμένα αμύγδαλα. Τις καραμελίτσες μπορείτε να τις βρείτε στα μαγαζιά που πουλάνε ξηρούς καρπούς.
Μπορείτε να κόψετε τους ξηρούς καρπούς στη μέση αντί να τους θρυματίσετε