Εχει λίγο δουλίτσα αλλά αξίζει.....
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ή 2 κιλά φρέσκο
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
3 κρεμμύδια μέτρια
3 πράσα
1/4 του κιλού φέτα τρίμμα
¼ του κιλού διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
3 αυγά
αλάτι -πιπέρι
1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 κιλό φύλλο κρούστας ή σφολιάτα ή χειροποίητο φύλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε περίπτωση που βάλετε φρέσκο σπανάκι, το πλένετε πολλά νερά & πολύ καλά το ψιλοκόβετε & το βάζετε σε ένα σουρωτήρι . Βάζετε αρκετό αλάτι & το στίβετε πολύ σφιχτά για να βγάλει όλο το ζουμί του. Αφού «πνίξετε» καλά καλά το σπανάκι το αφήνετε να στραγγίξει καλά για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια & τα πράσα (μπορείτε να τα βάλετε & στο μίξερ για πιο γρήγορα), ανακατέψτε τα τυριά μαζί με 2 αυγά σε ένα μπωλ ξεχωριστά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα μεγαλούτσικη 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο & τα τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν τα υλικά μας βάζετε & το σπανάκι. (Αν είναι φρέσκο το βράζετε μαζί με τα υλικά για άλλα 10 λεπτά αλλά άν είναι κατεψυγμένο το βράζετε μόνο για 3 λεπτά). Βάζετε όλα τα υλικά μετά σε ένα σουρωτήρι & τα αφήνετε γα τουλάχιστον 1 ώρα να σουρώσουνε καλά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά τα ανακατεύετε μαζί με τα τυριά & τα αυγά.
Αφού έχετε ετοιμάσει & σουρώσει τα υλικά σας παίρνετε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο ταψί το λαδώνετε & βάζετε 5 φύλλα κάτω (αλλά τα λαδώνετε ένα ένα) βάζετε το καλά σουρωμένο υλικό σας το απλώνετε καλά στο ταψί & μετά βάζετε τα υπόλοιπα 5 φύλλα πάνω (μην ξεχάσετε να τα λαδώσετε ένα ένα & αυτά). Μετά διπλώνετε τις γωνίες των φύλλων γύρω γύρω & κόβετε προσεχτικά την σπανακοτυρόπιτα σε κομμάτια.
Σε περίπτωση που βάλετε σφολιάτα πρέπει πρώτα να ψήσετε το κάτω φύλλο για 5 λεπτά στο φούρνο & μετά να βάλετε τα υπόλοιπα υλικά.
Αυτό που κάνω εγώ για να είναι μαλακό το φύλλο & να μην σπάει, χτυπάω 1-2 νεροπότηρα γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ- αναλογα πάντα το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε) + 1 αυγό & το περιχύνω πάνω στην πίττα. Από πάνω βάζω λίγο σουσάμι & το ψήνω.....