Η παραδοσιακή σκορδαλιά που συνοδεύει τον μπακαλιάρο ή γαλέο, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες παρέα με το ουζάκι μας
Σε ένα γουδί χτυπάμε το σκόρδο με λίγο λάδι και ρίχνουμε σταδιακά το καλά μουσκεμένο και στυμμένο ψωμί.
Δουλεύουμε το μίγμα προσθέτοντας εναλλάξ λάδι. ξύδι, αλάτι, πιπέρι, έως ότου γίνει μια λεία κρέμα.
Παραλλαγή: μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 κούπα τριμμένα καρύδια ή ακόμη, αντί ψωμιού, να χρησιμοποιήσουμε πατάτα βραστή πουρέ ή μισό-μισό ψωμί-πατάτα.