Cooktherapy.gr

Συνταγή:Σουτζούκος ή αλλιώς Σιουσιούκος


Μερίδες:20
Χρόνος ετοιμασίας: 200'
Χρόνος ψησίματος 100 '
Περιγραφή

Ο σουτζούκος είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου. Φτιαχνόταν τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη μετά τον τρύγο που τα σταφύλια είναι γλυκά αλλά και πιο φθηνά..

Απαιτεί αρκετό χρόνο στην προετοιμασία του, γι αυτό οι νοικοκυρές δε φτιάχνουν στο σπίτι πια.


Στην Ελλάδα υπάρχει κάτι παρόμοιο και ονομάζεται Σουτζούκι. (Αρκαδία). Υπάρχει και το λουκάνικο - αλμυρό (πολίτικο ή Καισσαρείας) αλλά αυτό δεν έχει σχέση.



Εάν θα το επιχειρήσετε, θα ήταν καλό να γίνει σε χωριό, παρέα με τα παιδιά για να έχει χάζι η όλη διαδικασία.

 

Εγώ όμως θα ήθελα να την κρατήσουμε κάπου τη συνταγή γιατί τα έθιμα μας είναι η πιο πολύτιμη μας κληρονομιά. Έτσι ας τη φυλάξουμε σε αυτή μας τη γωνίτσα.. ποτέ δεν ξέρει κανείς..

 

Χρησιμοποιείται ο μούστος από λευκά σταφύλια.

 

Στην Κύπρο βρίσκεται σε διάφορες μορφές. Είναι τα γλυκά «λουκάνικα» που θα βρείτε στα πανηγύρια να στολίζουν τις καρότσες των πωλητών.

Αυτά που βρίσκουμε στο αεροδρόμιο ή στα σουπερμάρκετ δεν είναι καλής ποιότητας και συνήθως δεν έχουν καμία μυρωδιά ή σωστή γεύση..

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μουσταλευριά φτιαγμένη με διαφορετικούς τρόπους, που στεγνώνει πάνω σε κλωστή που έχουν περαστεί αμύγδαλα ή καρύδια.

 

Η βασική συνταγή γίνεται από μουσταλευριά που παρασκευάζεται χωρίς ζάχαρη.

 

Υπάρχουν όμως συνταγές όπου προστίθεται και ζάχαρη, ή ακόμα και από λουκούμι και που πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

 

Είναι ωραίος και από μόνος του και συνοδεύει πολύ ωραία το ποτό.

 Φυλάγεται για πολύ καιρό.


Η λέξη Σουτζούκι ή Σουτζούκος προέρχεται απο τα Τουρκικά "Sujuk" που σημαίνει λουκάνικο.


Ετικέτες: Παραδοσιακό γλυκό

Υλικά


Εκτέλεση