Cooktherapy.gr
Συνταγή:Χαλβάς Σιμιγδαλένιος των Πριγκηποννήσων
Μερίδες:15-20
Χρόνος ετοιμασίας: 20'
Χρόνος ψησίματος 10 '
Περιγραφή Η συνταγή προέρχεται από έναν Πολίτη που είχε μια ταβέρνα στην Θεσσαλονίκη πριν είκοσι χρόνια. Το ιδιαίτερο συστατικό σε σχέση με τον συνηθισμένο χαλβά είναι το γάλα στη φάση του σιροπιού. Ήμουν πελάτης του και σε μια τυχαία συνάντησή μας στο μαγαζί ενός κοινού φίλου, μου εκμυστηρεύτηκε τα μυστικά του ιδιαίτερου χαλβά που σερβίριζε στη ταβέρνα του. Νάσαι καλά Νίκο όπου κι αν βρίσκεσαι τώρα!
Ετικέτες: Αυθεντικό
Υλικά
- 3/4 νεροπότηρου σησαμέλαιο
- 2 νεροπότηρα χονδρό σιμιγδάλι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδα σουλτανίνα
Εκτέλεση
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το σησαμέλαιο, το βούτυρο, και το σιμιγδάλι.
- Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε. Όσο πιο σκούρο γίνεται το σιμιγδάλι τόσο πιο νόστιμος θα είναι ο χαλβάς, αλλά βαρύς στο στομάχι. Προτιμούμε τη μέση λύση! Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το καβούρντισμα, προσέχοντας να μην μαυρίσει.
- Παράλληλα σε δεύτερη μικρότερη κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, τη κανέλα, τις σταφίδες και σε μέτρια φωτιά διαλύουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας αραιά.
- Όταν πετύχουμε το επιθυμητό καβούρντισμα ρίχνουμε με προσοχή το μείγμα της δεύτερης κατσαρόλας με το σιρόπι στην πρώτη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το χαλβά να σιγοβράσει (σκεπασμένο) μέχρι να τραβήξει το σιρόπι και να γίνει μια παχύρρευστη μάζα (μη τον στεγνώσετε). Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Προσοχή όμως όταν ανοίγετε την κατσαρόλα για έλεγχο, γιατί σε αυτή τη φάση πετάγεται ο χαλβάς όπως η λάβα από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου!
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ανακατεύουμε ώστε να είναι κατανεμημένα ομοιόμορφα τα υλικά του χαλβά και τον σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
- Τέλος φορμάρουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.