Cooktherapy.gr
Συνταγή:Θράψαλα ή σουπιές στιφάδο
Μερίδες:6-8
Χρόνος ετοιμασίας: 20'
Χρόνος ψησίματος 90 '
Περιγραφή Σαρακοστιανό στιφάδο με σουπιές είναι τέλειο, αλλά και με θράψαλα.
Ετικέτες: αλμυρό
Υλικά
- 2 σουπιές ή 2 θράψαλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θράψαλα ροδέλες περίπου 700-800γρ.)
3-4 μεγάλα κρεμμύδια ή 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου ή 1 πακέτο κατεψυγμένα κρεμμυδάκια.
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί σάλτσα ντομάτας (1/2 κουταλάκι του γλυκού πελτέ αν χρησιμοποιήσετε τις φρέσκες ντομάτες, και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη)
λίγο μπαχάρι
Αλάτι
2 φύλλα δάφνη
1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό.
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα 8. Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζουν μέχρι να κοκκινήσουν, περίπου 45 λεπτά, και όποτε χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στο μεταξύ κόβουμε λωρίδες τα θαλασσινά μας. Μόλις ετοιμαστούν τα κρεμμύδια, βάζουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σωτάρουμε ελαφρά τα θαλασσινά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά. Το αλάτι το αφήνουμε για το τέλος. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι αν μαλάκωσαν τα θαλασσινά και σβήνουμε το μάτι, αφήνωντας την κατσαρόλα επάνω, να χηλώσει λίγο η σάλτσα.